De workshop ‘Bespreken van laaggeletterdheid’ is een verdieping van de e-learning en/of de presentatie ‘Aanpak van laaggeletterdheid’. 

Je krijgt tijdens de workshop concrete handvatten om laaggeletterdheid te bespreken. Het accent ligt op het oefenen van gesprekstechnieken en de casuïstiek is afgestemd op jouw werkomgeving. Ook sluit de workshop aan bij de manier van screenen die jouw organisatie heeft gekozen. Daardoor kun je het geleerde direct in de praktijk brengen.  

Een trainer ‘motiverende gespreksvoering’ leert je hoe je een aantal basisprincipes van motiverende gespreksvoering kunt toepassen. Tijdens de workshop oefen je met eenvoudige communicatie, normaliseren en de terugvertel-methode. Het is ook mogelijk om een trainingsacteur in te zetten.   

Voel je goed! 

Voor de aanpak ‘Voel je goed!’ ontwikkelden we ook een online variant van de workshop ‘Bespreken van laaggeletterdheid’. Met behulp van simulaties kunnen diëtisten en andere verwijzers oefenen in het eenvoudig communiceren, reflecteren en het bespreken van laaggeletterdheid. En zo ook mensen motiveren voor Voel je goed!.  

Wil je weten hoe de simulatie eruitziet? Bekijk dit filmpje voor een eerste indruk.

Wil je weten wat er uit het onderzoek naar deze scholing is gekomen? Lees hier het rapport.

Zorgstudenten en zorgprofessionals 

Speciaal voor studenten (hbo- en wo-niveau) en professionals in de zorg ontwikkelden we een nieuwe online variant van de workshop Bespreken van laaggeletterdheid. Theorie en oefenen met een virtuele patiënt in een simulatie wisselen elkaar af. De laaggeletterde patiënt heeft overgewicht en diabetes. Studenten en professionals kunnen de module helemaal zelfstandig doorlopen. Zij starten met de e-learning Aanpak van laaggeletterdheid. Na de e-learning volgen de andere onderdelen.  

Meer zien? Bekijk dit filmpje voor een eerste indruk.  

Meer lezen? Download hieronder de folder. 

Wervingsfolder

Online lesmodule Bespreken van laaggeletterdheid

Meer weten over inhoud, techniek en kosten van de module? Dat kan via de handleiding en bestelwijze voor: 

Handleiding

Organisatoren online lesmodule zorgprofessionals

Student over virtuele patiënt Sabrina: 

‘Sabrina geeft realistische antwoorden en het voelt ook echt alsof jouw keuzes invloed hebben op haar. Bijvoorbeeld toen ze moest huilen na een antwoord van mij voelde ik me bijna schuldig, dus dat voelt dan echt genoeg aan lijkt me.” 

Professional over simulatie Reflecteren: 

“Ik vond het een goede simulatie waarbij je gesprekstechnieken kan oefenen en tegelijkertijd kan reflecteren op de wijze waarop je communiceert en hoe dit overkomt, welk gevoel wat je zegt kan oproepen. Goede eye-opener.” 

Deze online lesmodule is mede mogelijk gemaakt door het project Overgewicht & Leefstijl in Zorgopleidingen van Alliantie Voeding in de Zorg, Partnerschap Overgewicht Nederland en Hogeschool Utrecht, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer weten over een van de workshops?

Neem contact op met een adviseur in je regio. /regionale-adviseurs