Open readspeaker blockpopup
Werkbezoek staatssecretaris Paul rond aanpak basisvaardigheden op werk
Mariëlle Paul, staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie, bracht een werkbezoek aan Bakker Barendrecht, onderdeel van Greenyard. Staatssecretaris Paul sprak met mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of omgaan met computers en smartphones. Stichting Lezen en Schrijven ondersteunt dit groente- en fruitbedrijf in het bespreekbaar maken en herkennen van laaggeletterdheid. Onder meer via cursussen basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) investeert Bakker Barendrecht in medewerkers. Bakker Barendrecht is daarmee een voorbeeldwerkgever, volgens de stichting.
Pakket samenstellen
Tijdens het bezoek ging de staatssecretaris aan de slag om zelf een verspakket samen te stellen. Echter, de instructies en aanwijzingen waren niet toegankelijk en begrijpelijk. Bakker Barendrecht paste deze instructies speciaal aan voor het bezoek. Daarbij was een deel van de informatie weggelaten. Op deze manier werd duidelijk welke problemen een medewerker ervaart als deze de instructies niet goed begrijpt. Daarnaast laat het zien welke gevolgen dit heeft voor werkgevers.

Verhalen uit de praktijk
De staatssecretaris ging in gesprek met ervaringsdeskundigen van Stichting ABC. Uit de gesprekken bleek wat de impact is als iemand moeite heeft met basisvaardigheden, zowel op het werk als thuis. Passend scholingsaanbod onder werktijd en begrip van de werkgever bleek telkens belangrijk. Vooral deze twee onderdelen maakten een groot verschil voor medewerkers. De cursus verbeterde hun basisvaardigheden en veranderde hun leven.
Mariëlle Paul, staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie:
"Als je niet goed kunt lezen, schrijven, rekenen of omgaan met een computer, begrijp je brieven van de gemeente niet goed, is het lastiger om e-mails te versturen én kan het moeilijker zijn om al je werk goed te doen. Voor veel volwassenen is dat de dagelijkse praktijk. We moeten hen helpen die basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Zo kunnen zij zichzelf verder ontplooien en volwaardig meedoen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. De organisaties waar zij werken, worden op hun beurt productiever, veiliger en kwalitatief beter. Een absolute win-win situatie!”
Ook sprak de staatssecretaris met onder anderen Hanneke Propitius (directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven), Maarten van Hamburg (directeur Bakker Barendrecht), Arjan Beune (voorzitter Stichting ABC) en Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland en voorzitter raad van toezicht Stichting Lezen en Schrijven). Vertegenwoordigers van brancheorganisatie GroentenFruit Huis en O&O-fonds Handel Groeit (voor de sector groothandel groenten en fruit) waren aanwezig.
Jacco Vonhof:
“We moeten ondernemers en werkgevers bewust maken van voldoende basisvaardigheden op de werkvloer. Brancheorganisaties kunnen hier een rol in spelen. Ministeries zoals Economische zaken, Onderwijs, Sociale Zaken en Volksgezondheid kunnen daarbij helpen en zorgen dat het aangejaagd en ondersteund wordt. Alleen dan kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun medewerkers zich een leven lang kunnen ontwikkelen. In deze krappe arbeidsmarkt hebben we iedereen hard nodig.”
Impact op de werkvloer
Recente PIAAC-cijfers laten zien dat in Nederland 3 miljoen volwassenen tussen 16 en 75 jaar moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen mensen ook minder goed omgaan met computers en smartphones. Hetzelfde onderzoek toont aan dat 57 procent van de mensen een baan heeft. De impact op de werkvloer is groot, omdat iedereen deze basisvaardigheden de hele dag nodig heeft. Denk aan het lezen van informatie, het invullen van formulieren of het aanvragen van verlof. Maar ook bijvoorbeeld het kunnen begrijpen van veiligheidsinstructies en het behalen van verplichte certificaten. Werken is simpelweg makkelijker, veiliger en leuker als iemand kan lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer.
