Open readspeaker blockpopup
Rapper Kenny Anders schrijft samen met taalcursisten raps
Muziek en taal leren blijkt perfecte combinatie.
Voor rapper Kenny Anders is taal zijn lust en zijn leven. Muziek is zijn andere grote liefde. Dus toen hij werd gevraagd om samen met taalcursisten een rap te maken, twijfelde hij geen moment. Kenny: “Muziek is een taal die iedereen begrijpt.”
Hoe ontstond het idee om samen met taalcursisten een rap te maken?
Kenny: “Ik mocht tijdens het festival Popmonument in Bergen op Zoom optreden in Bibliotheek West-Brabant. Omdat het in de bibliotheek was wilden we graag iets speciaals met taal doen. Tijdens een brainstorm ontstond het idee om samen met taalcursisten een nummer te schrijven. Het plan was om in één week tijd de tekst te schrijven, het nummer op te nemen én tijdens het festival aan publiek te laten horen. Best een uitdaging. Maar het is gelukt!”
Hoe zag die week eruit?
Kenny: “We begonnen met een uitgebreide kennismaking. Ik legde uit wat ik met taal doe en wat taal voor mij betekent. Daarna vertelden de taalcursisten hun verhaal. Leo emigreerde vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland. Semistan kwam vanuit Turkije hierheen. En Danny werd geboren in Bergen op Zoom maar stopte op zijn zeventiende met school om te gaan werken. Daardoor liep hij een taalachterstand op. Door deze verhalen ontdekte ik wat voor impact het heeft als je moeite hebt met lezen of schrijven. Want hoe weet je bijvoorbeeld welke trein je moet hebben als je op het station de borden met de dienstregeling niet begrijpt? Op basis van alle input zette ik aan het eind van de dag de eerste zinnen voor de rap op papier. De cursisten kozen de muziek erbij. De dagen daarna schreef ik de rest van het nummer en namen we het met z’n allen op in een echte studio. Tijdens het festival Popmonument trad ik in de bibliotheek op met ons nummer ‘Vertrouwensband’.”
Hoe reageerden de taalcursisten op het nummer?
Kenny: “Ze waren zo trots! Ze hadden nooit verwacht dat ze dit konden. Het zelfvertrouwen dat dat oplevert motiveert ze om te blijven leren. En ze inspireren anderen om ook stappen te zetten die vooraf misschien onmogelijk lijken.”
Om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid vroeg Taalhuis Walcheren of je ook met twee Zeeuwse Taalambassadeurs een rap wilde maken. Ging dat er hetzelfde aan toe als in Bergen op Zoom?
Kenny: “De aanpak was net iets anders. Ik kreeg hulp van de Vlissingse rapper Bas de Meijer. En de twee Taalambassadeurs, Diny Weststrate en Ada Visschers, kregen een grotere rol. Ik daagde ze uit om zelf woorden en zinnen te laten rijmen. Dat was echt leuk. Ze bedachten dingen waar ik nooit op was gekomen. Zoals ‘Vier ervaringen met taal, maken één verhaal’. En ‘Door veel te leren kun je goed presteren’. Die teksten komen terug in het nummer. En tijdens het optreden stonden de twee Taalambassadeurs naast me op het podium.”
Waarom denk je dat de combinatie muziek en taal leren zo goed werkt?
Kenny: “Omdat muziek speels is en het leren van de taal moeilijk en beladen kan zijn. Die twee uitersten versterken elkaar. Natuurlijk is het een probleem als je de taal niet goed beheerst. Maar dat hoeft niet altijd zwaar gebracht te worden. Je kunt er beter iets positiefs tegenover zetten, zoals muziek. Dat contrast maakt dit project zo krachtig en succesvol.”
Komt er een vervolg?
Kenny: “Absoluut! Eind dit jaar komt het tweede nummer uit dat ik in Bergen op Zoom heb gemaakt. Het heet 'Ooit op één dag'. Er staat ook nog een rap met taalcursisten uit Breda op de planning. Verder denk ik na over manieren waarop we dit project op nog meer plekken kunnen uitvoeren. Een heel nummer schrijven, opnemen én optreden is natuurlijk geweldig. Maar ook in kleinere vorm kan het veel effect hebben. Ik kan niet wachten om nog meer taalcursisten zo’n boost te geven.”
- Bekijk hier de rap ‘Vertrouwensband’ die Kenny samen met taalcursisten uit Bergen op Zoom maakte.
- Bekijk hier de rap ‘Winnen Kan’ die Kenny samen met rapper Bas de Meijer en Zeeuwse Taalambassadeurs maakte.
Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Download hier het kennisblad dat we maakten over laaggeletterdheid in Nederland. Of neem contact op met onze adviseur in jouw regio.