Hoe moest hij dat aan zijn huisarts vertellen? Nu geeft hij huisartsen tips hoe zij laaggeletterdheid bespreekbaar kunnen maken.


“Ik ben laaggeletterd geweest. Dan moest ik naar de huisarts en ging ik er met trillende handen heen. Want hoe vertelde ik aan de huisarts dat ik moeite had met lezen en schrijven? Ik was bang om formulieren in te vullen, dat kwam wel eens voor. Daar schaamde je je dan diep voor. Ik had niet zo’n goede band met mijn vorige huisarts. Ik durfde hem dan ook niet in vertrouwen te nemen. Het was gewoon heel moeilijk, want ik schaamde me voor mijn laaggeletterdheid en ik was bang dat mensen niet zouden kunnen begrijpen dat ik niet kon lezen.”

Bijsluiter begrijpen

“Ik had hartproblemen. Ik slik nog steeds veel medicijnen, zo’n acht tot tien stuks per dag. Na een cursus Nederlands kan ik nu de bijsluiter lezen en begrijp ik ook hoe ik de medicijnen in moet nemen.”

“Huisartsen zouden meer de tijd moeten nemen om erachter te komen dat mensen laaggeletterd zijn. Ze moeten begrip voor je tonen. Nu ik zelf kan lezen en schrijven, voel ik me zeker meer op mijn gemak bij de huisarts. Maar ik had het fijn gevonden als de huisarts eerder tegen mij had gezegd: Leen, er is een landelijk nummer, ga dat eens bellen. Het zou voor jou goed zijn om op cursus te gaan.”

Herkenbaar?

Ben of ken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Aanmelden voor een cursus kan via onze website.

Stichting ABC

Stichting Lezen en Schrijven werkt nauw samen met Stichting ABC. Stichting ABC behartigt de belangen van laaggeletterden, traint Taalambassadeurs en begeleidt ze bij hun werkzaamheden als Taalambassadeur.

Ga voor meer informatie naar www.st-abc.nl.