Via het project ‘Voel je goed!’ krijgt de groep gedurende twintig weken beweeglessen en leren de deelnemers gezonde keuzes te maken. Beweegcoach Ellen Wollerich ziet dat ze snel vorderingen maken. Het plan is om ook in de gemeente Loppersum te starten met Voel je goed!

De zes dames uit Delfzijl die meedoen aan de cursus Voel je goed! van Stichting Lezen & Schrijven kampen allemaal met gezondheidsproblemen en hebben een taalachterstand. Inmiddels is de groep met tien lessen op de helft van de cursus met eet- en beweegadviezen. “Als je nu ziet dat ze recepten van gezonde maaltijden uitwisselen en hun best doen om het gezond eten vol te houden, dan doet me dat goed”, zegt Ellen Wollerich. 

Taalvrijwilliger

Van de zes deelnemers hebben twee het Nederlands als tweede taal. “Ze spreken niet goed Nederlands. Maar je merkt als ze in de groep bezig zijn en zich vrij voelen, ze prima de juiste woorden kunnen vinden.” De beweegcoach van de gemeente Delfzijl krijgt bij de lessen hulp van een Taalvrijwilliger. Zij is de verbindende schakel met het Taalhuis. Zo is er al een deelnemer doorverwezen naar het Taalhuis om haar taalvaardigheden te verbeteren. De taalvrijwilliger helpt de cursisten ook bij het beter leren begrijpen van informatie over gezondheid en het lezen van etiketten op producten. Overigens heeft Ellen zelf ook de cursus voor taalvrijwilliger gevolgd.

Wandelen

Bij de bewegingslessen in activiteitencentrum De Kajuit heeft ze nu standaard een wandeling ingepland. Met z’n allen gaan ze een blokje om. “Eén deelnemer loopt achter een rollator, maar doet goed mee. Een ander zit in een scootmobiel en gaat ook mee. Zo komt ook zij in de buitenlucht.” Uit de wandeltesten blijkt dat enkele deelnemers na tien lessen al het driedubbele aan uithoudingsvermogen hebben. Door te wandelen worden ze fitter en zitten ze beter in hun vel.

Gezonde maaltijd

Onderdeel van de cursus is een supermarktrondleiding en leren gebruik te maken van de Schijf van Vijf. In de winkel krijgen ze te horen dat ze bijvoorbeeld beter in olijfolie kunnen bakken dan in bakboter, beter zilvervliesrijst kunnen kopen dan witte rijst en  dat volkoren pasta een betere optie is dan gewone pasta. “Ze volgen de adviezen goed op, ze kochten zelfs al gezondere producten tijdens de rondleiding door de supermarkt.” Bijkomend voordeel van Voel je goed! is dat de deelnemers uit een sociaal isolement komen. Inmiddels is het een hechte groep. “Laatst was er iemand ziek en heeft een ander uit de groep haar een gezonde maaltijd gebracht.”

Loppersum

Voor de beweegcoach is het traject van 20 weken geslaagd als de cursisten gezondere keuzes leren maken. “Maar ook als ze in het dagelijks leven meer gaan bewegen door bijvoorbeeld door te gaan met het wandelen en/of op een sportvereniging gaan.” Vanwege de goede vorderingen van de cursisten, is het plan ontstaan om Voel je goed! ook in de gemeente Loppersum te introduceren. “Met de taalvrijwilligster zijn we bezig om daar ook een traject op te starten.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie over Voel je goed in Delfzijl contact op met beweegcoach Ellen Wollerich via e-mail: e.wollerich@hvdsg.nl.