Er zijn veel programma’s, subsidies en instrumenten om mkb’ers te helpen bij de aanpak van laaggeletterdheid. Maar hoe vinden ze die en wanneer zet je wat in? Zijn mkb’ers zich bewust van het belang van goede basisvaardigheden bij hun werknemers? En hebben zij wel tijd en capaciteit om hier aandacht voor te hebben? We zijn in het project MKB-ActieLAB aan de slag gegaan met de Social Design Thinking-methode om antwoorden en oplossingen hiervoor te vinden. 

De Droombox is één van de resultaten van het MKB-ActieLAB, waarin we samen aan slag gingen mkb’ers in de schoonmaakbranche. Doel van het project is om de basisvaardigheden van werknemers te verbeteren. Want in de schoonmaakbranche zijn veel (kleine) bedrijven met werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit is een serieus probleem, want het heeft invloed op zowel de werknemers als op hoe de bedrijven hun werk doen 

Social Design Thinking 

De Social Design Thinking-methode is een creatief en mensgericht proces. Het is gericht op het begrijpen van de behoeften, uitdagingen en ervaringen van een doelgroep. Om vervolgens in co-creatie oplossingen te ontwerpen. Hierdoor is het ons gelukt om meer dan 25 kleine ondernemers te betrekken bij het project MKB-actieLAB. 

Tijdens het project vond een ontbijtsessie voor diverse stakeholders plaats. Hierin legde Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland en tevens voorzitter Raad van Toezicht Stichting Lezen en Schrijven) uit waar ondernemers tegenaan lopen én hoe ze ondersteund kunnen worden. Daarnaast gaat Ester van der Wiel (regiomanager Stichting Lezen en Schrijven) gaat in onderstaande video dieper in op De Droombox.  

De Droombox  

Uitkomst na de creatieve sessies volgens de Social Design Thinking-methode is dus De Droombox. Dit is een feestelijke en luchtige welkomstbox voor (nieuwe) medewerkers. Het voelt als een cadeautje om deze Droombox te ontvangen en open te maken. Het is het begin van een gezonde, prettige werkrelatie tussen werkgever en werknemer. Het is de start van een open gesprek over formele en informele onderwerpen en biedt een kant-en-klare onboarding, die ook nog leuk is. 

Maar de Droombox is méér dan alleen een welkomstgeschenk; het is een instrument voor open gesprek over leren en ontwikkelen en bevordert een goede relatie tussen werkgever en werknemer. Het stimuleert bewustwording, en samenwerking. Samenwerken aan succes in de schoonmaakbranche, dat is waar De Droombox voor staat. 

Meer lezen over onze aanpak, inzichten en resultaten van het MBK-ActieLab met de Social Design Thinking-methode? Download het verslag. 

 

verslag MKB-ActieLAB

Instituut Gak 

Het MKB-ActieLAB kwam tot stand door een maatschappelijke projectaanvraag bij Instituut Gak. Instituut Gak wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt in Nederland door het investeren in maatschappelijke projecten, onderzoek, leerstoelen en lectoraten. Meer informatie is te vinden op www.instituutgak.nl 

Contact

Wil jij met jouw bedrijf of branche aan de slag met basisvaardigheden? Of zie je mogelijkheden voor De Droombox voor jouw werknemers? Neem dan contact op! 

Miriam Bosman

Senior adviseur en Projectleider MKB-ActieLAB