Open readspeaker blockpopup
MKB – ActieLAB
Met dit project ontwikkelen we samen met brancheorganisaties en leidinggevenden van het mkb goed werkende strategieën om meer medewerkers in het mkb met hun basisvaardigheden aan de slag te laten gaan. Zodat meer medewerkers voldoende basisvaardigheden hebben en zo hun baan kunnen behouden of door kunnen stromen naar ander werk.
In deze actieLABS werken we samen met leidinggevenden uit het mkb, partners, brancheverenigingen en intermediairs zoals het Leerwerkloket en WerkgeversServicepunten.
Duurzame inzetbaarheid werknemers
Voldoende beheersing van basisvaardigheden is voor werknemers belangrijk. Zij moeten bijvoorbeeld veiligheidsinstructies lezen, uren schrijven of online werkopdrachten begrijpen. Maar ook voor de werkgevers is dit belangrijk. Werknemers die hun basisvaardigheden voldoende beheersen hebben een hogere productiviteit, zijn minder vaak ziek en hebben minder vaak een bedrijfsongeval. Veel mkb-werkgevers realiseren zich niet dat ook in hun bedrijf (geschoolde) medewerkers laaggeletterd kunnen zijn.
Samen aan de slag in een ActieLAB
Binnen de actieLABS werken we volgens ‘social design thinking’. Dat betekent dat alle betrokkenen gelijkwaardig zijn, het vraagstuk van de mkb’er centraal staat en we samen ontdekken hoe we stapsgewijs de overgang kunnen maken van de huidige naar de gewenste situatie. De ideeën die ontstaan zetten we om in acties en prototypes die we vervolgens monitoren en evalueren. De uitkomsten vormen de basis voor de strategieën die verder ontwikkeld gaan worden.
Deze aanpak en de uitkomsten van de actieLABS delen we met relevante ministeries, brancheverenigingen en intermediairs zoals het Leerwerkloket en WerkgeversServicepunten, de SER en MKB-Nederland.
Meer weten? Lees ook dit artikel.
Meer informatie
De sectoren met procentueel de meeste laaggeletterden zijn:
- schoonmaak (40%)
- industrie (37% productiemachinebedieners en hulpkrachten industrie; 25% assemblagemedewerkers)
- land- en tuinbouw (34% hulpkrachten landbouw; 22% hoveniers, tuinders en kwekers)
Vragen?
Neem contact met ons op.Miriam Bosman
Projectleider Taal werkt!- Mail Miriam
- 06 15 55 43 32 06 15 55 43 32