Hoe kun je als gemeente je lokale netwerk versterken? 

Om laaggeletterde mensen goed te kunnen helpen, werken lokale partners samen in een (taal)netwerk. Zoals de gemeente, bibliotheek, taalaanbieders, vrijwilligersorganisaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Deze organisaties dragen vanuit hun eigen kennis en ervaring bij aan het lokale netwerk. Samen kunnen zij een duurzame en samenhangende infrastructuur opbouwen. Waarbij je laaggeletterden bereikt en er voor iedere leervraag passend aanbod is. Gemeenten hebben hierbij de regierol.

Groeimodel aanpak laaggeletterdheid

Een lokale samenwerking kan soms ingewikkeld zijn. Bijvoorbeeld omdat partners een ander idee hebben over de aanpak van laaggeletterdheid. Of omdat niet alle partners weten wat de plannen en doelen zijn. Met het Groeimodel aanpak laaggeletterdheid kun je met elkaar bekijken hoe het lokale netwerk laaggeletterdheid nu aanpakt. En wat je daarmee bereikt. Ook kijk je waar ruimte is voor verbetering. Zodat je samen zoveel mogelijk laaggeletterde mensen kunt bereiken en ze kunt helpen bij het verbeteren van hun basisvaardigheden.

Samenwerken

Wil je een passende infrastructuur opbouwen? Heb je vragen zoals: met welke partijen kun je aan tafel? Welke rollen kunnen partijen nemen? Welke structuur is passend? En hoe kun je laaggeletterdheid bij partijen op de agenda krijgen en hun bewustwording vergroten? In elke arbeidsmarktregio werkt een van onze collega’s die je hierover kan adviseren. We bieden ook instrumenten en materialen aan en zorgen ervoor dat organisaties hiermee kunnen werken. Onze rol hierin is faciliterend en we richten ons op het lokaal borgen van initiatieven.

Contact

Benieuwd wat we voor jouw gemeente kunnen betekenen? Neem contact op met onze adviseur in jouw regio.