Wat is Taalbuddy?

Taalbuddy koppelt oudere mbo-studenten (mbo 3 en 4) aan jongere medestudenten (mbo 1 en 2) die moeite hebben met taal. De taalbuddy begeleidt de student bij het halen van doelen op taalgebied. Misschien wil hij of zij beter worden in spreken voor een groep. Of oefenen met lezen. Maar een Taalbuddy kan ook ondersteunen bij het maken van een presentatie of een werkstuk. 

Opbouw van de cursus

Studenten die taalbuddy willen worden volgen een cursus van vijf bijeenkomsten. De onderwerpen van de bijeenkomsten zijn: kennismaking, spreken en gesprekken voeren, lezen, schrijven en spelling en grammatica. Deze cursus wordt gegeven door docenten van roc’s. Materiaal als een gids voor taalbuddy’s en PowerPoint voor de docent stellen wij beschikbaar. Na afloop krijgen de taalbuddy’s een certificaat en kunnen ze aan de slag. Door speciale speeddates worden studenten die moeite hebben met taal gekoppeld aan een taalbuddy.

Onze materialen kun je bestellen via de webwinkel van uitgeverij Boom NT1: www.nt1.nl.

Taalbuddy als keuzedeel

Taalbuddy is goedgekeurd als keuzedeel voor de sector Zorg en Welzijn in het mbo. Maar ook andere sectoren kunnen ermee aan de slag. En denk je als vo-school nu: ‘dit wil ik ook’, neem dan contact met ons op!

Wat levert het op?

Taalbuddy draagt bij aan het voorkomen van laaggeletterdheid bij jongvolwassenen. Taalbuddy zorgt ervoor dat de taalvaardigheid van studenten wordt vergroot. En zorgt voor positieve ervaringen van de Taalbuddy en de student. 

Europees Talenlabel

Vrijdag 1 november 2019, tijdens de studiedag Levende Talen in Utrecht, werd Taalbuddy uitgeroepen tot winnaar van het Europees Talenlabel. Deze wedstrijd zet elk jaar nieuwe methodes in het talenonderwijs in de schijnwerpers. De prijs bedroeg een cheque van € 5.000.

Aan de slag met Taalbuddy

Zie je kansen om Taalbuddy bij jouw roc in te zetten? Heb je vragen? Neem dan contact met ons op:

Nanja Jessen

Noord-Limburg