Op Urk, van oudsher een hechte gemeenschap met een eigen cultuur en dialect, draaide het eeuwenlang om de visserij.

Nog steeds is de visverwerkende industrie de belangrijkste sector voor de werkgelegenheid. De vanzelfsprekendheid om in deze sector te gaan werken, geeft weinig uitdaging om verder te leren. De laaggeletterdheid op Urk is ongeveer 18%. In de strijd tegen laaggeletterdheid opende de gemeente Urk in juni 2014 een Taalhuis (Huis voor Taal) in de FlevoMeer Bibliotheek, in samenwerking met Taal voor het Leven en uitgevoerd door Caritas.

In het Taalhuis is wekelijks een spreekuur waar mensen advies krijgen over cursussen en activiteiten waarvoor zij zich ook kunnen aanmelden.

Een overzicht van het taalaanbod is opgenomen in de Taalzoeker. Dit online instrument helpt op een snelle en eenvoudige manier om een cursus lezen, schrijven, spreken of digitale vaardigheden te vinden. Na een intake krijgt de cursist een taalvrijwilliger toegewezen. Ook is er een meeleesgroep waarbij een taalcoach allochtone laaggeletterden meeneemt in de Nederlandse taal.

Verder laat de gemeente Urk iedere aanvraag van een uitkering gepaard gaan met de afname van de Taalmeter en bij onvoldoende taalvaardigheid krijgt de aanvrager een aanbod op maat: een-op-een of in een groepje met een taalvrijwilliger of in het reguliere volwassenenonderwijs bij het roc.