Open readspeaker blockpopup
Libelle maakt speciale edities voor laaggeletterden
Lezen verrijkt iemands wereld. Helaas kan niet iedereen in Nederland goed genoeg lezen om te kunnen genieten van al het moois dat boeken en tijdschriften bieden. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Veel laaggeletterden pakken daarom niet snel een tijdschrift op om het te lezen. Samen met Libelle brengen we daar verandering in met speciale edities: Libelle – Extra makkelijk te lezen.
Editie 2023
Op zondag 19 november was het Internationale Mannendag. Daarom presenteerden we op dinsdag 14 november een blad dat zich richt op mannen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het blad heeft de speciale naam ‘Libello – Extra makkelijk te lezen’ gekregen. We stuurden het blad naar onder meer bibliotheken, gemeenten, ROC’s en taalhuizen. Elke organisatie ontving 30 gratis exemplaren. Bij het maken van deze editie is rekening gehouden met suggesties van de Lezers uit 2022. In het blad staan interviews met ex-laaggeletterde mannen. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal. Ook rubrieken over bijvoorbeeld gezondheid, mode, koken en reizen gaan over onderwerpen die geschikt zijn voor mannen. Onze ambassadeur en presentator Kees Tol heeft in het blad een uitgebreid interview met prinses Laurentien der Nederlanden. Zij is de oprichter van onze stichting.
Bestellen
Nabestellen is helaas niet meer mogelijk. De voorraad was op = op
Vragenlijst - ‘Libello - Extra makkelijk te lezen’
In november 2023 verscheen het speciale blad ‘Libello - Extra makkelijk te lezen'. Het blad heeft een lager taalniveau en een eenvoudige vormgeving. Daarmee is het blad geschikt voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Net als vorig jaar zijn we benieuwd naar de reacties op dit speciale blad. Er zijn twee korte vragenlijsten: één voor de (laaggeletterde) lezers en één voor de gebruikers (zoals docenten en vrijwilligers).
Hoe te gebruiken
Veel organisaties kunnen de Libello neerleggen op ontmoetingsplekken zoals een balie, leestafel of in een wachtruimte. De Libello is ook te gebruiken in een lessituatie. Docenten en vrijwilligers kunnen het blad gebruiken om te praten over onderwerpen zoals eten, mode en reizen én om te oefenen met lezen en schrijven.
Leesplezier
Hoofdredacteur Hilmar Mulder is trots op de samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. “Wij gunnen ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven Libelle-leesplezier. Met deze speciale edities kan iedereen die beter wil leren lezen en schrijven, ervaren hoe leuk en ontspannend het is om door een tijdschrift te bladeren. Onze eindredacteuren leerden in een cursus van de stichting hoe je teksten ‘hertaalt’ naar A2/B1-niveau (mbo). We pasten de vormgeving aan en we hebben de inhoud in overleg met een groep van ex-laaggeletterden bepaald.”
Bewustwording
Ook Geke van Velzen, onze directeur-bestuurder, is heel blij met dit initiatief. “Het is fantastisch dat het grootste multimediale vrouwenmerk van Nederland zich zó inzet voor de aanpak van laaggeletterdheid. En dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kon de speciale editie in 2022 gerealiseerd worden. Het blad ging naar onder meer bibliotheken, gemeentehuizen, huisartsenpraktijken, leesmappen, roc’s en vrijwilligersorganisaties. Die zijn actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad. Met het blad bereikten we niet alleen de mensen die moeite hebben met taal, maar ook hun buren, collega’s, familie, enzovoorts. Zo zorgt de Libelle - Extra makkelijk te lezen voor meer bewustwording over laaggeletterdheid en over het belang van een toegankelijke samenleving. Een samenleving wordt namelijk sterker als iedereen kan meedoen.”
Editie 2022
In oktober 2022 presenteerden we de allereerste editie van Libelle – Extra makkelijk te lezen. Deze speciale Libelle had een lager taalniveau en een eenvoudigere vormgeving. De Nationale Postcode Loterij maakte deze editie mogelijk. Libelle was daarmee het allereerste Nederlandse mediamerk dat zo uitgebreid aandacht vroeg voor de aanpak van laaggeletterdheid.
Resultaten
Het blad verscheen in een oplage van 100.000 exemplaren en was gratis. Onder meer buurthuizen, bibliotheken, gemeenten, roc’s en Taalhuizen kregen exemplaren van het blad.
- We schatten het bereik op 300.000 laaggeletterden, die het speciale blad lazen. Dat gebeurde vaak in lessituaties in bijvoorbeeld bibliotheken en roc’s.
- Uit een enquête onder lezers blijkt dat 92 procent van hen het speciale blad fijn om tezen vonden. En 86 procent van de lezers vonden de onderwerpen van de artikelen goed bij hen passen. De lezers waardeerden de speciale Libelle met een 8,4.