Open readspeaker blockpopup
Jongerenloket Rotterdam zet Taalmeter in
Bij het jongerenloket van de gemeente Rotterdam melden jongeren zich met vragen over onderwijs, werk of inkomen. Dit zijn honderden mensen tussen de 16 en 27 jaar die geen opleiding volgen of baan hebben.
Taal kan de oorzaak zijn van de problemen die zij ondervinden. Jongerenloket Rotterdam heeft samen met Taal voor het Leven een aanpak ontwikkeld die structureel is ingebed in het werkproces.
Om taalproblemen te achterhalen en handvatten te hebben om die aan te pakken, maken alle jongeren van het jongerenloket de Taalmeter. Dat is een online instrument dat in 12 tot 15 minuten op eenvoudige en betrouwbare wijze laat zien of iemand moeite heeft met taal. Sinds juni 2013 zijn er ruim achthonderd Taalmeters afgenomen. Een consulent begeleidt de jongeren hierbij.
Begin 2023 bleken er minder Taalmeters te worden afgenomen bij het Jongerenloket. In overleg met de gemeente is een middag georganiseerd voor alle consulenten van het Jongerenloket om hen te informeren en inspireren over het nut en de noodzaak van de inzet van de Taalmeter. Vanaf 1 augustus zal de Taalmeter weer structureel ingezet worden.
Een derde van de jongeren blijkt moeite te hebben met taal. Zij kunnen terecht bij het Taalpunt dat is gevestigd in hetzelfde jongerenloket. De jongeren krijgen een taaltraject op maat aangeboden, veelal via een roc, rekening houdend met hun specifieke situatie.
Dankzij dit traject kunnen velen nu wel doorstromen naar werk of school en vinden zij hernieuwde motivatie om hier een succes van te maken.