Open readspeaker blockpopup
“Geef moeite hebben met lezen en schrijven niet door aan de nieuwe generatie.”
Goochelaar Steven Kazàn vertelt over ambassadeur zijn en heeft een oproep voor laaggeletterde ouders en verzorgers.
Steven Kazàn is sinds een dikke week onze nieuwe ambassadeur. De energieke goochelaar richt zich voor ons vooral tot jonge ouders die moeite hebben met lezen en schrijven: “Leer zelf alsnog beter lezen en schrijven. Je kunt het leven zóveel leuker en makkelijker maken, voor zowel jezelf als jouw kind”
Week van lezen en schrijven
De agenda van Steven is heel vol. Hij heeft veel opnamen voor nieuwe televisieprogramma’s. Ook gaat hij de komende maanden het hele land door met theatervoorstellingen. Tussendoor maakt hij video’s voor sociale media, zoals Instagram. Die video’s zijn populair bij jong en oud. In alle drukte wil Steven tijd maken om laaggeletterdheid in Nederland bekender te maken. Speciaal voor de Week van lezen en schrijven spreken we met hem.
Waarom zei je ‘ja’ tegen het verzoek om ambassadeur te worden van Stichting Lezen en Schrijven?
“In februari van dit jaar deden mijn vrouw en ik mee aan het spelprogramma ‘Lingo VIPS’ op Net 5. Toen hoorde ik al het één en ander over Stichting Lezen en Schrijven. Ik kwam er toen pas achter dat er in Nederland zó ontzettend veel mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Toen ik even later ook werd gevraagd om op te treden en te jureren tijdens de uitreiking van de Taalheldenprijs, kreeg dit onderwerp voor mij ineens ‘een gezicht’. De persoonlijke verhalen die de deelnemers van de Taalheldenprijs deelden, waren voor mij een reden om ‘ja’ te zeggen tegen het ambassadeurschap. Als ik op deze manier kan helpen laaggeletterdheid wat te verminderen, doe ik dat graag.
Het is belangrijk dat we in deze ouders én jongeren blijven investeren. Zodat iedereen dezelfde kansen kan krijgen.
– Steven Kazàn
In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Wat dacht je toen je dat hoorde?
“Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik hoorde. Dat aantal verwachtte ik niet in een land als Nederland. Ik denk dat veel mensen dat aantal niet weten. Veel mensen hebben ook geen idee welke gevolgen onvoldoende kunnen lezen en schrijven hebben op iemands leven. Voor iemands privéleven, voor zijn gezondheid en zijn werk. Ik hoop dat we het taboe op dit onderwerp wat kunnen doorbreken, zodat laaggeletterden weten dat ze niet de enige zijn. En dat er talloze mensen in Nederland voor hen klaar staan om hun te helpen met beter leren lezen en schrijven. Zo’n 1 op de 9 ouders met minderjarige kinderen heeft zelf moeite met lezen en schrijven. Steeds meer jongeren komen met een taalachterstand van school. Het is belangrijk dat we in deze ouders én jongeren blijven investeren. Zodat iedereen dezelfde kansen kan krijgen.”
In juni was je jurylid voor de Taalheldenprijs en las je veel persoonlijke verhalen van ex-laaggeletterden. Wat blijft je het meeste bij van die verhalen?
“Laat ik voorop stellen dat het enorm lastig was om te bepalen wie van de cursisten moest winnen. De verhalen van de ex-laaggeletterden waren zó uiteenlopend, maar raakten je stuk voor stuk. Toch blijft het verhaal van de winnaar van 2023, Dennis, mij het meeste bij. Zijn trotsheid hoe hij zijn dochtertje nu wél met school kan helpen, vind ik echt prachtig.”
Wat zou je tegen ouders met schoolgaande kinderen willen zeggen om hen ook enthousiast te maken om alsnog beter te leren lezen en schrijven?
“Ik kan alleen maar zeggen dat het voor mij als vader fantastisch voelde om mijn zoon voor te lezen. Om met hem te praten, te zingen, noem maar op. Dat gevoel gun ik alle ouders. Als laaggeletterde ouders en verzorgers zelf alsnog beter leren lezen en schrijven, kan hun leven zoveel leuker én makkelijker worden. Zo kunnen ze hun kinderen met huiswerk helpen, bijvoorbeeld. Maar ook de schoolapp begrijpen en zo op de hoogte blijven van de schoolzaken van hun kinderen.”
Lees je zelf graag boeken en wat is je favoriet?
“Haha. Het is wellicht een beetje suf als ambassadeur van deze stichting, maar ik lees zelf niet echt boeken. Als hobby heb ik een enorme liefde voor filmmuziek. Op zolder liggen een paar duizend cd’s, die ik met veel plezier beluister. Ik kan er overigens wel in opgaan om de boekjes aan de binnenkant van de cd’s te lezen. Telt dat ook?”
Aan het einde van ons gesprek heeft Steven een belangrijke boodschap voor laaggeletterde ouders:
“Het is nooit te vroeg, maar óók nooit te laat om te leren. Schaam je niet om als volwassene hulp te zoeken met lezen of schrijven. Als je straks met jouw kind (of kleinkind) een prachtig sprookje of een avontuurlijk verhaal kunt lezen, vergeet je alles om je heen. Je bent het waard om dat samen mee te kunnen maken.”
Vragen?
Neem contact op met onze persvoorlichter.Jan-Willem Heijkoop
Senior persvoorlichter/woordvoerder- Mail Jan-Willem
- 06 29 08 86 54 06 29 08 86 54