Open readspeaker blockpopup
De Vrouwenkrachtcentrale in Emmen
Laaggeletterdheid is niet het startpunt maar een aspect dat naar voren kan komen tijdens de empowermentcursus.
Deelnemers
In Emmen bestaat het gros van de deelnemers uit vrouwen van 35-55 jaar voor wie Nederlands de moedertaal is. Niet alle deelnemers zijn laaggeletterd. Niet laaggeletterdheid, maar empowerment is het startpunt van de aanpak in Emmen. In de werving worden deelnemers aangesproken met de volgende vragen: wil jij als vrouw sterker worden en leren hoe je beter voor jezelf kunt opkomen? Het lokale karakter speelt bij werving van deelnemers een grote rol. Vrouwen vinden hun weg naar de Vrouwenkrachtcentrale middels advertenties in lokale dagbladen, mond-tot-mondreclame en het persoonlijke netwerk van de betrokken projectleider.
Hoe en wat?
De Vrouwenkrachtcentrale brengt vrouwen in beweging en ondersteunt hen op de weg naar, onder andere, werk of een opleiding. Jaarlijks organiseert de centrale tien keer een netwerkbijeenkomst in de vorm van een rondetafelgesprek. Tien tot vijftien vrouwen schuiven hierbij aan om met elkaar in gesprek gaan en van elkaar te leren. De gesprekken zijn vrijblijvend. Vrouwen die – geïnspireerd door de gesprekken – verder willen, kunnen deelnemen aan verschillende workshops, waaronder empowermentworkshops waarvoor de empowermentmaterialen van Stichting Lezen & Schrijven worden ingezet.
De gemeente Emmen en Welzijnsgroep Sedna hebben met financiële middelen en inzet van capaciteit bijgedragen aan de realisatie van dit project. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft bijgedragen met een subsidie, specifiek bestemd voor het vergroten van de economische zelfstandigheid van vrouwen. Middels lokale subsidie was het mogelijk de gespreksmethodiek van Women Inc. in te zetten voor de netwerkbijeenkomsten. De projectleider van de Vrouwenkrachtcentrale werkt samen met een taalcoördinator. Dit is een betaalde kracht die bij Sedna is aangesteld voor vier uur per week. De taalcoördinator traint de vrijwilligers die de groepen begeleiding en heeft ook zelf een actieve rol in de begeleiding van de groepen.
Het empowermentaanbod van Stichting Lezen & Schrijven is bij uitstek geschikt voor groepen die worden begeleid door vrijwilligers. In Emmen wordt de cursus In je kracht aangevuld met onderdelen uit de methode Werk ze!, eigen werkbladen en werkvormen. Dit geeft vrijwilligers ruimte en gelegenheid om de bijeenkomsten naar eigen inzicht en afgestemd op de groep invulling te geven. Zo is het belangrijk om tijdens de groepsbijeenkomsten veiligheid te creëren:
“Als vrouwen wekenlang met elkaar in een groepje hebben doorgebracht, dan geven bijvoorbeeld vijf van de twaalf vrouwen aan dat zij laaggeletterdheid zijn.”
Laaggeletterdheid is dus niet het startpunt maar een aspect dat naar voren kan komen tijdens de empowermentcursus. Deze vrouwen worden vervolgens doorverwezen naar taalaanbod.