Ervaringsdeskundigen aan het woord

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, schamen zich daar vaak voor. Nadat zij een cursus hebben gevolgd, blikken zij nog wel eens terug op de smoezen die ze vroeger gebruikten. Wanneer je zo'n smoes hoort, is de kans groot dat je te maken hebt met iemand die laaggeletterd is. Dit zijn de meest gehoorde smoezen.

Screeningsinstrumenten

Screening kan een middel zijn om laaggeletterden binnen jouw bedrijf te herkennen. Het geeft aanleiding om het gesprek aan te gaan en vervolgens met een concreet vervolgtraject aan de slag te gaan!

Hiervoor hebben we screeningsinstrumenten laten ontwikkelen. Deze instrumenten geven in korte tijd aan of er sprake is van verminderde basisvaardigheden (rekenen, lezen en digitale vaardigheden). 

Meer over screenen

Screenen met de Basismeter

De Basismeters bekijken of iemand mogelijk moeite heeft met lezen, rekenen of digitale vaardigheden. Je neemt ze eenvoudig online af, het duurt ongeveer 15 minuten. De uitslag is direct digitaal zichtbaar en geeft een indicatie of iemand scholing nodig heeft. 

Wil je een Basismeter bekijken? Voor de Taalmeter, de Digimeter en de Rekenmeter is een demo beschikbaar.

Bekijk demo Basismeter

Taalverkenner

De Taalverkenner is een papieren screeningsinstrument en is gemaakt om professionals te ondersteunen bij het vinden van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Er zijn drie versies beschikbaar: 

  • Dienstverlening: over het aanvragen van een paspoort  
  • Gezondheid: over het (on)gezonde karakter van sinaasappelsap  
  • UWV: over het aanvragen van een WW-uitkering   

 

Meer over Taalverkenners

Contextgerichte vragen

Dit zijn vragen die je in een bepaalde context kunt stellen, om te peilen of er wellicht sprake is van laaggeletterdheid.

Samen met jou(w bedrijf) ontwikkelt één van onze adviseurs de contextgerichte vragen die aansluiten bij de specifieke situatie van jouw bedrijf. Hierdoor zijn de vragen maatwerk, passend bij uw werkcultuur en werkprocessen. Dit zorgt ervoor dat de vragen naadloos aansluiten op de praktijk en de context van uw organisatie. Wil je meer weten over contextgerichte vragen, neem dan contact op.

Lees meer