Als je basisvaardigheden weinig gebruikt, kun je ze kwijtraken. Zelfs een opleiding in het verleden biedt geen garantie dat je deze vaardigheden je hele leven goed blijft beheersen. Hoe lager je opleidingsniveau, hoe groter de kans dat je moeite krijgt met basisvaardigheden. Werknemers in praktische beroepen hebben een groter risico om onder het benodigde niveau te komen om goed mee te kunnen op het werk en in de maatschappij. 

Het rapport Spreiding van laaggeletterdheid laat zien hoe laaggeletterdheid in verschillende sectoren is verdeeld. Hoewel het rapport al een paar jaar oud is, blijft het relevant. Door bijvoorbeeld vergrijzing, digitalisering en jongeren die de school zonder diploma verlaten, is dit onderwerp actueler dan ooit. Werkgevers moeten zich bewust zijn van de gevolgen van laaggeletterdheid op de werkvloer. Laaggeletterdheid kan leiden tot meer arbeidsongevallen (Linhout, 210, Vartia Vaananen et al., 2007) Maar ook hoger ziekteverzuim door ongevallen en beroepsziekten (Tu et al, 200). Werkgevers kunnen hierop inspelen door te investeren in de basisvaardigheden van hun medewerkers. 

 

Grote verschillen per branche en beroepsgroepen 

Uit het rapport blijkt dat laaggeletterdheid niet overal gelijk verdeeld is. Sommige sectoren, zoals de industrie, bouw, en transport & logistiek, hebben meer werknemers met laaggeletterdheid. In deze sectoren is minder theoretische scholing nodig en zijn praktische vaardigheden belangrijker. 

Ook in sectoren zoals schoonmaak, transport & logistiek, en groenvoorziening komen veel werknemers met beperkte basisvaardigheden voor. In de schoonmaakbranche is het bijvoorbeeld belangrijk dat medewerkers instructies over schoonmaak en veiligheid begrijpen. Dit kan lastig zijn voor laaggeletterde werknemers. Daarnaast moeten zij steeds vaker rapportages schrijven en apps gebruiken. In transport & logistiek zijn digitale systemen steeds belangrijker geworden, en ook in de groenvoorziening is het begrijpen van werkinstructies en veiligheidsregels essentieel. 

Het volledige overzicht van laaggeletterdheid per sector staat in het rapport Spreiding van laaggeletterdheid. 

Spreiding van laaggeletterdheid

De rol van werkgevers 

Voor werkgevers is het belangrijk om de risico's van laaggeletterdheid in hun bedrijf te herkennen en hierop in te spelen. Investeren in de basisvaardigheden van medewerkers kan zorgen voor hogere productiviteit, verbeterde veiligheid, minder personeelsverloop en een meer betrokken werknemers (Brown et al., 2015 Visscher & Tops, 2015; van Beek & Hamdi, 2016; Sinzer, 2016; Kok & Scholte 2013). Daarnaast kan scholingsmogelijkheid ook bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, waardoor hun loyaliteit en tevredenheid kan toenemen (Visscher & Tops, 2015). Ook draagt scholing bij aan de flexibiliteit van werknemers die nodig is om met veranderingen in de arbeidsmarkt om te kunnen gaan.  

Werkgevers die structureel en actief investeren in het verbeteren van de basisvaardigheden van hun medewerkers, kunnen rekenen op een positievere werkomgeving en een betere bedrijfsvoering. Dit is niet alleen goed voor de werknemer, maar ook voor de lange termijn groei en succes van het bedrijf.