Open readspeaker blockpopup
Groei van aantal mensen dat moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen, sleutelrol voor werkgevers.
In Nederland hebben 3,3 volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat bleek deze week uit nieuwe cijfers. Dit heeft óók een grote impact op de werkvloer, omdat je je basisvaardigheden de hele dag nodig hebt. Denk aan het lezen van informatie, het invullen van formulieren of het aanvragen van verlof. Maar ook bijvoorbeeld het kunnen begrijpen van veiligheidsinstructies en het behalen van verplichte certificaten.
Werkgevers spelen een sleutelrol bij het vergroten van de basisvaardigheden van hun medewerkers. Al in 2019 adviseerde de Sociaal-Economische Raad dat bedrijven en de sociale partners een grote verantwoordelijkheid hebben om lage basisvaardigheden op de werkvloer actiever aan te pakken. De urgentie voor een daadkrachtige aanpak van lage basisvaardigheden is volgens Stichting Lezen en Schrijven groter dan ooit, nu het aantal mensen dat moeite heeft met basisvaardigheden enorm is gestegen.
Investeren in basisvaardigheden
Een gerichte werkgeversaanpak heeft direct invloed heeft op de productiviteit, veiligheid en het welzijn van medewerkers. Daarnaast hebben werkgevers niet alleen toegang tot medewerkers die baat hebben bij scholing, maar kunnen ook de werkomgeving creëren waarin leren en ontwikkelen wordt gestimuleerd. Door te investeren in basisvaardigheden dragen bedrijven bij aan duurzame inzetbaarheid en vergroten ze de zelfredzaamheid en kansen op de arbeidsmarkt van hun medewerkers.
Jacco Vonhof , ondernemer, voorzitter MKB-Nederland en voorzitter Raad van Toezicht van Stichting Lezen en Schrijven
"De stijging van het aantal mensen met lage basisvaardigheden is zorgelijk en bevestigt wat we al langer weten. Als werkgevers hebben we een economische maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid om juist te investeren in de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. Daarin zit ook een stukje welbegrepen eigenbelang. Voor bedrijven zijn de medewerkers doorgaans het belangrijkste kapitaal en zeker op deze krappe arbeidsmarkt. Door hen te helpen hun basisvaardigheden te verbeteren, groeien zij niet alleen in zelfvertrouwen, maar functioneren ze ook beter en voorkomen we problemen waardoor ze mogelijk uitvallen. Bovendien streven we naar een arbeidsmarkt en samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen.”
Corina, taxichauffeur en Taalheld Zuid-Holland 2024:
“Ik had moeite met lezen en schrijven. Daardoor voelde ik me onzeker. Sinds ik op les ben gegaan is dat een stuk minder! Ik heb zelfs stappen gemaakt op mijn werk. Ik schrik dat het aantal mensen dat moeite heeft met lezen en schrijven zo hoog is. Tegen al die mensen zeg ik: kom ervoor uit en ga leren! Het was voor mij zo iets kleins wat zo veel groots brengt. Daarom is het ontzettend belangrijk dat mensen kunnen blijven leren.
Branchegerichte aanpak
In het programma Taal werkt! werken Stichting Lezen en Schrijven en werkgevers concreet samen volgens een branchegerichte, integrale aanpak. Dit houdt in dat we basisvaardigheden versterken, naast beroepsgerichte vaardigheden. Een positieve en duurzame ontwikkelcultuur staat hierin centraal. Dit doen we al succesvol samen met tientallen bedrijven, brancheorganisaties en O&O fondsen door heel Nederland.
Wil je meer weten wat we voor jouw bedrijf, brancheorganisatie of O&O fonds kunnen betekenen? Kijk dan op taalwerkt.nl en neem rechtstreeks contact op.