Open readspeaker blockpopup
Taalambassadeur Wim is ook ambassadeur tijdens zijn werk: twee ervaringen
Wim Sabel uit Den Bosch werd in 2018 Brabants TaalHeld. Toen hij als 50’er zijn baan kwijtraakte, gebruikte hij de tijd om beter te leren lezen en schrijven. Maar hij is niet alleen zelf intensief les gaan volgen, ook overtuigde hij anderen om hun taalvaardigheid te verbeteren.
Dat doet hij nog steeds bij de bibliotheek in Den Bosch en via zijn Twitter-account. Dit jaar vond hij weer een baan. Voor die baan komt hij veel bij mensen thuis. Wim vertelt over twee ervaringen.
Wim werkt voor een detectiebureau. Hij detecteert lekkages zodat de verzekeraar een rapport kan opstellen. Wim reist daarvoor met behulp van een TomTom het land door, werkt veel met zijn Ipad en telefoon en moet veel opschrijven. Dingen die hij eerst niet kon en nu wel. “Zet er dat maar bij, dan weten mensen dat je wat kunt bereiken als je er hard voor werkt.”
Meisje luister goed
“Door de coronacrisis zijn kinderen nu thuis aan het leren. Ik hoor ze weleens mopperen over het werk dat ze moeten doen. Daar haak ik dan op in. Dan zeg ik: ‘Meisje luister goed. Ik weet dat het soms rot is om te leren, maar alles wat je nu leert neem je later mee. Je moet de taal goed begrijpen voor je verder kunt groeien’. Daardoor raak ik ook in gesprek met de ouders. Ik vertel dat ik Taalambassadeur ben in Brabant en wat dat inhoudt. Dat ik Nederlandstalige mensen vertel over wat het oplevert als je beter kunt lezen en schrijven. Ze gaan me volgen op Twitter en dan zien ze wat ik allemaal doe, zoals levend boek zijn (‘human library’).”
Bel je vader even
“Een mevrouw zat aan tafel met stapels papier voor zich. Ze vertelde dat haar moeder onlangs was overleden en dat ze de administratie van haar ouders in orde moest brengen omdat haar vader dat niet kon. Ik heb gevraagd of ze haar vader wilde bellen om te vragen of hij even langs wilde komen. Dat heeft ze gedaan, zonder dat ze wist wat ik wilde vertellen. Ik ben met die man aan tafel gaan zitten. De woorden moest ik wel een beetje uit hem trekken. Hij vertelde uiteindelijk dat z’n dochter alle administratie deed omdat hij niet goed kon lezen en schrijven. Ik gaf hem een opdracht: ga naar de bibliotheek en zeg dat je wil leren lezen en schrijven. Een week later belde hij me. Hij was inderdaad naar de bibliotheek gegaan. Hij zei ‘wat ben ik blij dat ik jou ontmoet heb’. De vader krijgt nu niet alleen hulp bij z’n administratie, ook gaat hij een cursus Klik & Tik én lezen en schrijven doen. Hij wordt begeleid door iemand die goed bij hem past, die zijn verhaal begrijpt. Als ik dat hoor dan ben ik zó blij dat ik, in mijn eigen tijd, met die man ben gaan praten!”
Wim, je bent nog steeds een TaalHeld!
Meer weten?
De Brabantse Taalambassadeur Wim weet uit eigen ervaring hoe het is als je niet goed kunt lezen en schrijven.
Bekijk zijn verhaal.