Open readspeaker blockpopup
Slimmer omgaan met geld? De bibliotheek helpt!
In de Bibliotheek van Maassluis kan je sinds november terecht voor een cursus ‘Slimmer omgaan met Geld’. Nee, het is niet de zoveelste cursus ‘leren budgetteren’. Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven én rekenen. Doel: voorkomen van schulden en een beter besef van je geldzaken.
Aan de hand van Nico en Anja, een ‘modaal stel’, worden tijdens de lessen realistische situaties uitgewerkt waarin deelnemers zichzelf herkennen. Dat spreekt aan. Daarnaast vraagt de Bibliotheek af en toe deskundigen uit Maassluis om uitleg te geven over speciale onderwerpen.
Rekenvaardigheid, maar dan anders In Maassluis en omgeving leeft ongeveer 1 op de 10 gezinnen in armoede. Uit onderzoek blijkt dat mensen met geldproblemen vaker dan gemiddeld moeite hebben met de basisvaardigheden. En dan hebben we het niet alleen over lezen en schrijven. Ook het rekenen met procenten, het begrijpen van grafieken of tabellen en de betekenis van financiële begrippen is vaak lastig. Daarom besloot de Bibliotheek van Maassluis om naast cursussen voor taal, ook een cursus voor rekenen aan te bieden. Een cursus om mensen financieel (zelf)redzamer te maken leek een goed idee. Maar hoe pak je dat aan?
Samen
Samen met lokale organisaties organiseerde de Bibliotheek brainstormsessies over de inhoud en de aanpak van zo’n cursus. Ook keken ze naar cursussen die al gegeven worden op het gebied van ‘geld’. Bij het aanbieden van de bestaande cursussen zijn twee belangrijke lessen geleerd:
- Het is lastig om mensen te vinden die de cursus willen of kunnen volgen.
- Veel mensen die meedoen maken de cursus niet af.
Als je al geldproblemen hebt maak je je vaak zorgen. Dan is het moeilijk om een cursus te volgen en nieuwe dingen te leren. De nieuwe cursus moest dus gericht zijn op het voorkomen van geldproblemen. Daarnaast moest de cursus ook makkelijk te vinden zijn en de onderwerpen moesten mensen aanspreken.
Interessante lessen
Om goede en interessante lessen en lesmateriaal te maken, huurde de Bibliotheek een docente in. Zij gebruikte de ideeën uit de brainstormsessies, maar putte ook inspiratie uit het lesmateriaal van Stichting Lezen en Schrijven (Voor ’t Zelfde Geld) en de website van het NIBUD. Verder gebruikte ze echte brieven van bijvoorbeeld energieleveranciers, folders, vergelijkingssites en krantenartikelen.
Werving van deelnemers
Om deelnemers te vinden heeft Maassluis een bijzondere methode gevonden; een gratis theatervoorstelling voor iedereen die ‘meer uit z’n geld wil halen’! De kaartjes werden in het lokale netwerk uitgedeeld en waren ook gratis af te halen bij ‘Theater Koningshof’. In de voorstelling komt Eef van Opdorp aan het woord, onder andere bekend van het tv-programma “Uitstel van Executie”. Zij vertelt boeiend en geestig over hoe je als consument beïnvloed wordt door reclames, verleid wordt tot impulsaankopen in winkels en ze geeft slimme bespaartips. Voor en na de voorstelling konden bezoekers bij kraampjes terecht voor meer informatie over geld en geldzaken. De Bibliotheek stond er ook met een kraam waar je je direct voor de nieuwe cursus kon aanmelden. Dat leverde maar liefst 10 aanmeldingen op! De cursus startte met 17 geïnteresseerden, waarvan het grootste deel NT-1.
Herkenbaar
De Bibliotheek koos met ‘Slimmer omgaan met Geld’ bewust voor een aanpak met voorbeelden uit de praktijk. Geen cursus met moeilijke rekensommen, maar situaties uit het dagelijkse leven. Waarin de deelnemers zichzelf of hun eigen situatie kunnen herkennen. Met als doel om geldproblemen te voorkomen. In totaal duurt de cursus 20 weken, elke week een les van 2 uur. Als mensen na deze cursus meer willen leren, bijvoorbeeld budgetteren, dan kan de Bibliotheek hen helpen een geschikte cursus uit te zoeken. Zo kunnen de mensen die dat willen doorstromen.
Meer weten?
Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met Barbara Teuben, Aanjager Basisvaardigheden, Bibliotheek De Plataan. Je kunt haar bellen (06-30654741) of mailen (bteuben@bibliotheekmaassluis.nl). Je kunt ook contact opnemen met de Bibliotheek, op telefoonnummer 085-0436741 of via het mailadres: info@bibliotheekmaassluis.nl.