Even wennen 

Het was voor iedereen even aanpassen. Normaal hadden de taalvrijwilligers van het Taalcafé genoeg aan een kort overleg van tevoren, maar nu vergt het allemaal wat meer voorbereiding. “Bovendien verlopen de gesprekken iets minder natuurlijk en kun je minder makkelijk inspelen op de dynamiek van een groep”, vertelt taalvrijwilliger Sandra Paasen. Zij werd vorig jaar Limburgse TaalHeld in de categorie Taalbegeleider.  

Bijna alle deelnemers van het Taalcafé doen mee aan de online-gesprekken. Slechts een enkeling was niet te bereiken of niet digitaal vaardig genoeg. Dit onderstreept hoe belangrijk goede digitale vaardigheden zijn om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Na een aantal weken zoeken en uitproberen, blijkt dat de vrijwilligers en deelnemers snel wennen aan het online contact. Inmiddels heeft iedereen zijn draai heeft gevonden. “Je ziet dat mensen steeds makkelijker praten en via online contact nu meer durven,” gaat Sandra verder. In het begin gingen de gesprekken vooral over het coronavirus en wat dit voor mensen betekende. “Maar je merkt dat iedereen ook de behoefte heeft om even met iets anders bezig te zijn. We hebben het bijvoorbeeld gehad over het voorjaar, de (moes)tuin en de (lente)schoonmaak.”

Online Taalcafé

Meer voordelen dan gedacht 

Hoewel de online vorm van het Taalcafé geboren is uit noodzaak, zijn er zeker onverwachte positieve effecten.

“Het is heel erg leuk om te zien dat mensen nu onderling veel meer contact met elkaar hebben. We hebben een groepsapp aangemaakt om mededelingen te kunnen doen. En we zien dat mensen nu ook buiten het Taalcafé om in die app met elkaar praten. Er worden taalvragen aan elkaar gesteld, foto’s gedeeld en kleine gesprekken gevoerd’, licht ze toe. Daarnaast vindt ze erg leuk dat ze op deze manier een heel andere kant van de deelnemers ziet. “Je mag echt even bij hen binnenkijken. Zij laten hun huis of tuin zien, hun huisdieren en hun huisgenoten. Bovendien zijn de mensen thuis vaak wat meer op hun gemak.” 

Een ander bijkomend voordeel is dat de vrijwilligers nu meer voorwerpen direct tot hun beschikking hebben om mee te oefenen, terwijl zij deze normaal mee moesten nemen naar het Taalcafé. “Afgelopen week hebben we bijvoorbeeld een spel gedaan, waarbij ik een woord opschreef en de deelnemers vervolgens dat voorwerp in hun huis moesten opzoeken. Heel simpel, maar ook heel erg leuk en effectief om te doen.” 

Daarbij kunnen mensen, die normaal niet naar het Taalcafé kunnen komen in verband met werk of kinderen, nu wel aansluiten. De groep is dan ook een aantal deelnemers rijker sinds het begin van de online-gesprekken.  

Aan enthousiasme geen gebrek 

Eigenlijk is iedereen die meedoet heel enthousiast. De deelnemers zijn erg blij om even contact met elkaar te kunnen hebben. Sandra: “Om Nederlands te kunnen oefenen met mensen die vertrouwd zijn, even met iets anders bezig te zijn en om met elkaar te kunnen lachen.” 

Afgelopen week opperde een van de deelnemers zelfs om online een salsa-les te verzorgen. De enthousiaste reacties die hierop volgden, tonen dat online contact heel erg belangrijk is. “En dan zet je als vrijwilliger met alle liefde die stap extra. Voor mij persoonlijk is het ook heel fijn om in deze nare tijd, toch iets voor een ander te kunnen betekenen. Daarnaast is het prettig om iedereen regelmatig te zien en te spreken, zodat je weet hoe het met hen gaat.” 

Er komt een moment dat het Taalcafé weer fysiek door kan gaan, tot die tijd houdt de groep op deze manier contact. Wij wensen hen dan ook veel succes. Ga vooral zo door!

Online Taalcafé (2)