Professionals, begeleiders en vrijwilligers gebruiken onze methode Succes! al jaren voor het verbeteren van basisvaardigheden. Er zijn Succes!-boekjes voor taal, rekenen en digitale vaardigheden. Wist je dat je met de Succes!-boekjes ook meerdere vaardigheden rond een onderwerp kunt oefenen? En dat de Basishulpen extra oefening geven?

De meeste taalboekjes hebben al leesteksten en zoekopdrachten op websites en opdrachten die aansluiten bij rekenvaardigheden. Zoals het lezen van een tabel. In boekjes voor digitale vaardigheden staan ook leesopdrachten zoals het lezen van een appje. En in rekenboekjes lees je bijvoorbeeld informatie in een tabel op een website. 

 

Vaardigheden toevoegen met de Basishulp 

Bij de Succes!-boekjes horen de Basishulpen. Er is een Basishulp Taal, Rekenen en Digitale vaardigheden. Elke Basishulp bevat uitgebreide sets taalkaarten, rekenkaarten of digitaalkaarten. Iedere kaart is een A4-tje met op de voorkant  uitleg over een probleem of een handeling en extra oefeningen op de achterzijde. Je zet de kaarten in als een deelnemer ergens moeite mee heeft. Dus als extra hulp en ondersteuning. Je kunt met de kaarten uit de Basishulp ook verschillende basisvaardigheden toevoegen aan een oefening uit een boekje. Dit leggen we hieronder uit met 3 voorbeelden.

Voorbeeld 1: recepten 

Een deelnemer wil recepten leren gebruiken en vraagt hulp bij maten en hoeveelheden. Je begint met het boekje Succes! Rekenen: Koken en bakken. Je merkt dat deelnemer moeite heeft met het lezen van sommige woorden. Dan kun je een taalkaart gebruiken. De deelnemer is ook op zoek naar recepten en wil die graag op internet leren zoeken. Daarvoor kun je een digitaalkaart gebruiken. 
 

Voorbeeld 2: WhatsApp 

Een deelnemer wil WhatsApp leren gebruiken en vraagt hulp bij digitale vaardigheden. Je begint met het boekje Succes! Digitale vaardigheden: Een berichtje in WhatsApp. Dan blijkt dat de deelnemer ook wil oefenen met het schrijven van het berichtje. Hiervoor kun je een taalkaart gebruiken. En daarnaast heeft hij een vraag over het goed opschrijven van een datum en een tijd. Dan kun je een rekenkaart gebruiken. 
 

Voorbeeld 3: bibliotheek 

Een deelnemer wil meer weten over de bibliotheek. Je begint met een boekje: Succes! Taal: Naar de bibliotheek. Je oefent met het lezen van teksten. Dan ga je samen op zoek naar informatie op de website van de bibliotheek. Hiervoor kun je een digitaalkaart gebruiken. Je kijkt ook samen naar de kosten van de verschillende abonnementen. Dit doe je met een rekenkaart.  
 

Bij deze 3 voorbeelden kun je een kaart van de Basishulp gebruiken om maatwerk te bieden. En de Basishulp kun je natuurlijk ook bij andere oefenmaterialen gebruiken. De Basishulp heb je altijd in de buurt. Zo kun je een deelnemer direct helpen bij specifieke vragen of problemen met basisvaardigeheden.

 

Meer weten? 

Op onze website vind je naar meer informatie over onze materialen. Wil je materialen bestellen? Dat kan via de webwinkel van uitgeverij Boom NT1: www.nt1.nl. 

Hester Saakes

Senior adviseur

Ellen Pattenier

Senior adviseur