Open readspeaker blockpopup
Inzicht in basisvaardigheden: de Basismeters als startpunt voor werkgevers.
Een investering in basisvaardigheden is een investering in je organisatie. Medewerkers die goed kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met digitale tools, werken veiliger, efficiënter en met meer plezier. Structureel screenen is een eenvoudige manier om een indicatie te krijgen of iemand moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden.
De uitslag is het startpunt van een gesprek met de medewerker over basisvaardigheden. Van hieruit kan een medewerker verder geholpen en doorverwezen worden naar een vervolgtraject, zoals een taalcursus. Want met scholing kan een medewerker gericht aan zijn basisvaardigheden werken.
Wat zijn de Basismeters precies?
De Basismeters zijn eenvoudig af te nemen online instrumenten, waarvan de uitslag direct digitaal zichtbaar is. Ze geven in ongeveer 15 minuten een indicatie of iemand mogelijk moeite heeft met één van de basisvaardigheden.
De volgende Basismeters zijn beschikbaar:
- Taalmeter 1F/2F
- Rekenmeter
- Digimeter
- Sociale Inclusiemeter
Met de Basismeters kun je medewerkers herkennen die moeite hebben met basisvaardigheden, zoals lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Ze geven een indicatie of er sprake is van moeite met basisvaardigheden, maar − let op! – ze geven geen niveaubepaling of toetsresultaat.
Zo zet je de Basismeters in
Adviseurs van Stichting Lezen en Schrijven ondersteunen werkgevers en organisaties bij het succesvol implementeren van screenen en advisering rondom basisvaardigheden op de werkvloer. Ze adviseren daarnaast op verschillende methoden van screenen, zodat organisaties kunnen kiezen voor een aanpak die past bij hun specifieke situatie en behoeften. Het screenen gebeurt bij voorkeur structureel, wat inhoudt dat het een vast onderdeel wordt van de werkwijze binnen een bedrijf.
Door deze continuïteit worden basisvaardigheden op een duurzame manier aangepakt, wat niet alleen bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, maar ook aan de groei en efficiëntie van de organisatie als geheel. Dit proces vraagt om maatwerk en deskundige begeleiding, waar de adviseurs van Stichting Lezen en Schrijven graag bij helpen.
Voordelen voor medewerkers én werkgevers
De uitslag is een aanknopingspunt om een medewerker verder te helpen met het verbeteren van zijn of haar basisvaardigheden. Met lesaanbod kunnen zij aan deze basisvaardigheden werken, wat dagelijks profijt oplevert - op het werk én thuis! Maak daarover dus eerst goede afspraken met partijen die deze scholing kunnen aanbieden voordat je de instrumenten inzet. Onze adviseurs kunnen je ook hierbij ondersteunen.