Open readspeaker blockpopup
Internationale prijzen voor film over laaggeletterdheid
De korte film ‘Lees voort’ over een laaggeletterde opa wint 2 Cannes Corporate Media & TV Awards.
Het gaat om de Gouden Dolfijn (categorie Fondsenwerving, Non-profit en CSR) en de Zilveren Dolfijn (categorie Sociale Media en Korte Films).
Cannes Corporate Media & TV Awards reikt de prijzen voor beste bedrijfsfilms jaarlijks uit in de Franse stad Cannes. Het Amsterdamse productiehuis Wirtz Film maakte de film voor ons. De film is onderdeel van de campagne ‘Lees voort’ van de Leescoalitie. Onder anderen schrijver-regisseur Annabel Essink overhandigde vandaag de twee filmprijzen aan ex-laaggeletterde Bettie en Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven.
Voorlezen
De korte film vertelt het verhaal van een opa die worstelt met laaggeletterdheid. Meestal leest oma voor aan hun kleindochter. Zijn kleindochter smeekt hem om een keer voor te lezen. Hij verbergt zijn worsteling door een verhaal uit zijn hoofd te leren. De kleindochter prikt daar doorheen. Zij leert vervolgens opa lezen.
Veel laaggeletterde kijkers kunnen zich herkennen in de film. In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden.
Van die groep zijn ruim 740.000 mensen 65+. Bij veel hen slaat de angst om het hart bij het idee van voorlezen. Mensen kunnen zich via ikwilleren.nl aanmelden voor een cursus basisvaardigheden bij hen in de buurt. De film staat op www.lezenenschrijven.nl/voorlezen.
Bettie, ex-laaggeletterde:
“Ik had altijd moeite met lezen en schrijven. Helaas kon ik mijn eigen dochters niet voorlezen. Ik verzon verhaaltjes. Of ik vertelde oude sprookjes als Assepoester. Die kende ik uit mijn hoofd. Een paar jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en ging ik op taalles. Maar de film over deze opa is zó herkenbaar. Als de kleindochter tegen hem zegt: ‘Geeft niet, hoor, opa. Ik leer het je wel’. Dat vond ik heel emotioneel om te zien. Ik ben blij dat ik nu kan voorlezen aan mijn kleinkinderen. Ik doe dat nog langzaam, maar ik geniet ervan. Ik gun iedere grootouder dat moment samen met het kleinkind.“
Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven:
“Ik ben trots dat de Cannes Corporate Media & TV Awards onze korte film heeft bekroond met een Gouden én een Zilveren Dolfijn Award. Het werk van Stichting Lezen en Schrijven is belangrijk en relevant voor de Nederlandse samenleving. Maar vaak is het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid onzichtbaar werk. Het gaat om mensen die juist verborgen houden dat ze moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Onze film maakt laaggeletterdheid bespreekbaar binnen bijvoorbeeld families. Veel families kunnen zich herkennen in het verhaal. Deze 2 filmprijzen zijn daarom echt een mooie erkenning van ons werk.”
Annabel Essink, schrijver-regisseur film ‘Lees voort’:
“Niet goed kunnen lezen en schrijven, daarbij dacht ik aan boekenleggers langs de regels van een boek leggen. En een pen bibberend vasthouden. Deze eervolle opdracht heeft me geleerd hoe gecompliceerd het probleem werkelijk is. Niet goed kunnen lezen en schrijven, maakt je los van de wereld. Het maakt alles zoveel lastiger: een goede gezondheid behouden, contact met familie, op reis gaan. Nog niet te spreken van de onnodige schaamte waar laaggeletterden onder gebukt gaan. Het werk van Stichting Lezen en Schrijven zie ik als een schitterend pleidooi om met zachte ogen te kijken. Naar anderen, naar jezelf, naar de omgeving. Die zachte blik zou op zoveel meer plekken de norm mogen worden. Deze film maakt van een laaggeletterde een hoofdpersoon in plaats van een probleem. Een grootvader met talenten en gebreken, die graag dichterbij zijn kleindochter geraakt. Voorbij de schaamte ontdekt hij een veilige plek om te leren. Dat wens ik alle laaggeletterden toe.”