Als werkgever (of HR-professional) weet je als geen ander dat jouw medewerkers de motor van je bedrijf zijn, zéker op een krappe arbeidsmarkt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw team niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst blijft presteren en plezier houdt? 

Het antwoord ligt in het creëren van een leercultuur. De term ‘leercultuur’ duikt steeds vaker op als het gaat om leren en ontwikkelen op de werkvloer. Maar wat betekent deze term eigenlijk? En hoe ga hiermee aan de slag binnen jouw bedrijf?

 

Leercultuur uitgelegd 

Een leercultuur houdt in dat leren en ontwikkelen een vanzelfsprekend en integraal onderdeel zijn van het dagelijks werk. Het gaat verder dan het enkel aanbieden van cursussen of trainingen; het is een cultuur die wezenlijk onderdeel is van de organisatie. In een organisatie met een leercultuur worden medewerkers continu gestimuleerd én gefaciliteerd om te blijven leren. Dit is vooral belangrijk in sectoren waar relatief veel medewerkers werken die moeite hebben met basisvaardigheden, zoals bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche, transport en logistiek of industrie.

Door leren toegankelijk, laagdrempelig en praktisch te maken, help je medewerkers groeien en verhoog je ook hun zelfvertrouwen en inzetbaarheid. Daardoor heeft een sterke leercultuur direct invloed op betere prestaties. Een investering in een leercultuur is daarmee een investering in zowel de mens als het succes van het bedrijf.

Basiselementen van een sterke leercultuur

Op basis van wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen zijn de volgende zes elementen essentieel:

1. Leerrijke taken
Uitdagende en gevarieerde taken bieden medewerkers kansen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen. Autonomie in het werk stimuleert zelfsturend leren en experimenteren.

2. Ruimte en veiligheid
Een veilige werkomgeving waarin fouten als leermomenten worden gezien, bevordert leren op de werkvloer. Is er ruimte om te leren van fouten?

3. Leren van en met collega's
Samenwerken, feedback geven en ontvangen, en kennis delen zijn belangrijke pijlers. Is er sprake van een werkrelatie waarin continu kennis en ervaring wordt uitgewisseld? Hoe wordt er samengewerkt met andere teams?

4. De rol van de leidinggevende
Leidinggevenden spelen een sleutelrol door het gesprek over leren te faciliteren, een duidelijke visie uit te dragen en zelf het goede voorbeeld te geven.

5. Ondersteuning vanuit de organisatie
Een leercultuur vereist structurele ondersteuning, zoals tijd, budget en middelen. Toegankelijke informatie en systemen voor kennisborging zijn hierbij onmisbaar.

6. Leren van de omgeving
Organisaties die zich openstellen voor externe trends en ontwikkelingen, leren sneller en blijven wendbaar. Het actief opzoeken van kennis buiten de organisatie is essentieel.

Aan de slag met leercultuur

De eerste stappen naar het bevorderen van een leercultuur begin met een beoordeling van de huidige situatie. Met bijvoorbeeld de leercultuurscan krijg je inzicht in de verbeterpunten voor jouw organisatie. Deze leercultuurscan is onderdeel van de campagne 'Leren op de werkvloer levert aardig wat op', een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een leercultuur begint daarna klein door leeractiviteiten aan te laten sluiten op bestaande werkprocessen, zoals inwerktrajecten, maandelijkse bijeenkomsten of de dagstart. 

Taal werkt! Medewerker vult een formulier in.
Wat een leercultuur oplevert 

Een leercultuur is een investering in de toekomst van jouw bedrijf. Door leren onderdeel te maken van het werk, werken medewerkers efficiënter en met meer plezier. Dat betekent minder fouten, minder ziekteverzuim en een sterkere organisatie. Tegelijkertijd groeit hun tevredenheid en betrokkenheid, wat bijdraagt aan het werkplezier. Een sterke leercultuur helpt ook om medewerkers makkelijker mee te laten gaan met digitale ontwikkelingen. Nieuwe systemen, technologieën of processen kunnen overweldigend zijn, vooral voor mensen die minder digitaal vaardig zijn.

 

Zelf aan de slag?

Door leren te integreren in de dagelijkse praktijk en gebruik te maken van sleutelfiguren, bouw je aan een cultuur waarin leren en ontwikkelen vanzelfsprekend worden. Het is een aanpak die zowel jouw medewerkers als jouw bedrijf sterker maakt.  

Wil je meer weten over hoe je een leercultuur kunt bevorderen? Kijk dan op Mijnleercultuur.nl of neem contact op met één van onze adviseurs voor werkgevers.