De drie ambassadeurs gaan vaker en ook op nieuwe manieren laaggeletterdheid en de gevolgen voor iemands leven bekender maken bij het Nederlandse publiek, overheden en bedrijfsleven. Ze gaan dit jaar dan ook met regelmaat aan de slag, zowel op locaties in Nederland als online. 

Bewustwording

Laaggeletterdheid heeft grote gevolgen op iemands leven. Iemand die niet goed kan lezen, schrijven en/of rekenen, vindt minder snel een baan, leeft ongezonder en heeft minder grip op zijn geldzaken. We maken het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties bewuster over de aanpak van laaggeletterdheid. Ook willen we laaggeletterdheid bekender maken bij het Nederlandse publiek. In juni dit jaar reiken we voor de 7de keer de Taalheldenprijs uit. In september vindt de jaarlijkse Week van lezen en schrijven plaats.

Anita Witzier, ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven sinds 2020:
“Ik vond en vind het nog steeds onaanvaardbaar dat in een welvarend land als Nederland het aantal laaggeletterden groeit. Door mijn werk voor Stichting Lezen en Schrijven kan ik de aanpak van laaggeletterdheid zichtbaarder maken.”

Bettie, ex-laaggeletterde:
“Jarenlang had ik moeite met lezen en schrijven. Ik hield dat zelfs voor mijn familie verborgen, uit angst voor hun reacties. Een paar jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en ging ik op taalles. Ik sta nu sterker in het leven. Ik kan en durf meer te ondernemen dan vroeger. Dat bekende mensen als Anita Witzier, Kees Tol en René Karst laaggeletterdheid nu bespreekbaar maken, vind ik heel fijn. Het kan veel laaggeletterden helpen om tegen hun familie, vrienden en collega’s te vertellen dat zij moeite hebben met taal, rekenen en/of met de computer. Dan kan er voor hen ook een wereld open gaan.”

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven:
"Stichting Lezen en Schrijven is ongelooflijk trots om onze relatie met Anita Witzier, Kees Tol en René Karst voort te zetten en te versterken. We merken de oprechtheid in hun inzet mét en voor laaggeletterden. Na 2 jaar coronamaatregelen lijkt de samenleving meer open te gaan. Onze ambassadeurs kunnen daardoor meer eropuit om de aanpak van laaggeletterdheid zichtbaarder te maken. Onze ambassadeurs, populair bij jong en oud, kunnen dan nog meer Nederlanders bewust maken van het belang van lezen en schrijven om mee te kunnen doen in de samenleving”

Kees Tol, ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven sinds 2019:
“Met regelmaat spreek ik ex-laaggeletterden. Vaak hebben zij het over de ommekeer in hun leven na hun cursus basisvaardigheden. Ik gun iedere laaggeletterde die ervaring. Daarom wil ik met Stichting Lezen en Schrijven laaggeletterdheid verminderen en uiteindelijk voorkomen.”

René Karst, ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven sinds 2019:
“Al tientallen jaren kom ik in aanraking met laaggeletterden. Hun emoties blijven mij altijd bij. En wat de gevolgen zijn voor iemands leven. Dat zijn vaak heftige verhalen. Ik ben er trots op om samen met Stichting Lezen en Schrijven mij in te zetten voor de aanpak van laaggeletterdheid.”