Open readspeaker blockpopup
Avondschool Steenwijk toegankelijk voor breed publiek
Gemeente Steenwijkerland is in samenwerking met praktijkschool RSG Tromp Meesters bezig de Avondschool nieuw leven in te blazen en ook voor andere doelgroepen toegankelijk te maken.
Eerder was deze avondschool alleen bedoeld voor de (oud)leerlingen van het Praktijkonderwijs, maar het doel is om de Avondschool bereikbaar en toegankelijk te maken voor een breder publiek én met een breder aanbod vanuit de hulpvraag die er ligt binnen de Gemeente Steenwijkerland. Zo biedt de Avondschool bij- en nascholing die ondersteunend is aan het verkrijgen en/of behouden van werk of die uitval uit (vervolg)onderwijs kan voorkomen. Hierdoor wordt de verbinding tussen praktijk én onderwijs verstrekt.
Taalles
Sinds november 2019 is de Avondschool gestart met een taalgroep die momenteel bestaat uit een aantal NT2-vrouwen (vrouwen met Nederlands als tweede taal) die taalles krijgen op B1-niveau. Dit niveau is bedoeld voor mensen die willen werken of studeren op mbo-3 of -4 niveau. De vrouwen kunnen zich al goed verstaanbaar maken in het Nederlands omdat ze al een aantal jaar in Nederlands wonen en de inburgering hebben afgerond. Ze komen uit diverse landen: Irak, Iran, Oekraïne, Taiwan en Turkije. De lessen vinden plaats op de maandag- en donderdagavond en bestaan uit het oefenen van verschillende vaardigheden: lezen, spreken, luisteren en grammatica. Voor de meeste vrouwen is het prettig dat de lessen in de avonduren plaatsvinden, omdat sommigen overdag werken of voor de kinderen moeten zorgen. Wanneer de deelnemers examen doen, verschilt per persoon. Zo kunnen ze zelf hun examenmoment bepalen. Wel is het doel dat de dames er naar toewerken om voor de zomervakantie zich aan te melden voor het Staatsexamen op B1-niveau. De groep wordt begeleid door twee docenten vanuit ROC Landstede en Deltion College, die ieder één avond lesgeven. De lessen worden gefinancierd vanuit de WEB-gelden van de gemeente Steenwijkerland.
Situatie in Nederland
De deelnemers hebben ervaren dat het lastig is om in Steenwijkerland aan werk te komen, terwijl de meesten hoogopgeleid zijn in hun thuisland: van verpleegkundige tot docent geschiedenis. Ze hopen daarom dat de taallessen kunnen bijdragen aan het vinden van passend werk. Eén van de deelnemers vertelt dat ze Internationale handel heeft gestudeerd in Polen, maar dat het haar nog niet gelukt is werk in haar vakgebied te vinden. Momenteel heeft ze wel werk, maar daar spreekt ze geen Nederlands waardoor ze de Nederlandse taal ook niet goed leert. Ze wil graag dat Nederlandse werkgevers meer kansen geven aan buitenlandse mensen. Ze heeft het idee dat er vaak nog wordt gedacht dat wanneer je de taal niet beheerst, je niet geschikt bent als werknemer.
Toekomstplannen avondschool
Om het lesaanbod passend te kunnen uitbreiden is er een brief naar de oud-leerlingen van de Praktijkschool gestuurd met de vraag wat de leerbehoeften zijn van deze oud-leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: hulp bij lezen, schrijven en/of rekenen. Maar ook leren omgaan met de computer, ondersteuning bij het behalen van een rijbewijs, leren solliciteren of bijvoorbeeld leren omgaan met geldzaken. Het project is een samenwerking tussen de RSG Tromp Meesters, gemeente Steenwijkerland, het Taalpunt en Stichting Lezen en Schrijven.
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met het Taalpunt Steenwijkerland via info@taalpuntsteenwijkerland.nl.