Wat als laaggeletterdheid je beperkt in het vervullen van je dromen?

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit beperkt hen enorm in hun dagelijks leven en in het vervullen van hun dromen. Vaak overheerst bij mensen met laaggeletterdheid een gevoel van schaamte en durft er niet om hulp gevraagd te worden. 

Laaggeletterdheid is meer dan alleen het niet kunnen lezen of schrijven. Het gaat over de strijd met solliciteren, het ongemak bij het reizen met het openbaar vervoer, en het gevoel van schaamte dat vaak heerst. 1 op de 6 mensen van 16 jaar en ouder kampt met dit soort moeilijkheden, omdat ze laaggeletterd zijn. Zo ook de twaalf mensen die Frans ontmoet in Leven Zonder Letters.

Inspirerende verhalen

Ontmoet deelnemers zoals Ria en Dirk-Jan, die elk hun unieke uitdagingen en dromen hebben. Ria had op school moeite om mee te komen, voelde zich vaak onbegrepen en boos. Dat resulteerde erin dat ze na haar schooltijd amper kon lezen en schrijven. Haar dochters hebben haar altijd geholpen maar nu is het tijd om het zelf te doen.

Ria wil dolgraag in een klein 45 km autootje rijden, zodat haar wereld weer iets groter wordt en ze haar geliefde stad Amsterdam weer kan bezoeken. Maar hoe haal je het theoriecertificaat voor zo’n brommobiel als je moeite hebt met lezen?

Dromen waarmaken

Ook Dirk-Jan heeft zijn droom opgegeven. Hij heeft een leuke baan in de groenvoorziening maar diep in zijn hart wil hij DJ worden. Dirk-Jan heeft moeite met het opzoeken van de naamtitels en krijgt hier veel stress van. Inmiddels zit hij weer in de schoolbanken. Nu zijn taalniveau zoveel verbeterd is, moedigt Frans hem aan toch te gaan afrekenen met die angsten uit het verleden.

Word deel van hun reis

Elke aflevering volgen we de deelnemers in hun persoonlijke strijd en hun stappen richting geletterdheid. Zie hoe ze, met de hulp van Frans Bauer en experts, obstakels overwinnen.

Startpunt Ik wil leren

Ken je iemand die ook beter wil leren lezen en schrijven? Kijk dan op www.ikwilleren.nl of bel gratis naar 0800 – 023 44 44. Leren kan vaak gratis en in de buurt. We noteren je gegevens zodat een Taalhuis of Taalpunt in de buurt contact met je kan opnemen.