"Ik had moeite met lezen en schrijven. Ons gezin was niet zo taalrijk. Ik denk ook dat ik dyslexie heb, maar daar is op school niet veel mee gedaan. Ik kreeg wel bijles. Eén van mijn klasgenoten vroeg aan de leraar waarom ik bijles kreeg. Toen zei de leraar in de klas: “Jeen is een beetje dom.” Daar heb ik in mijn leven flink last van gehad. Ik bestond niet meer, ik was dom. Dus ik deed ik er ook niet meer toe. Dat betekende voor mij heel veel eenzaamheid en heel veel onbegrip. Ik zorgde ervoor dat ik altijd achteraan in de klas zat. Onzichtbaar.

Mijn man zei op een gegeven moment tegen mij: "Als mij nou iets overkomt dan zit je. Dan weet je helemaal niks. Geen wachtwoorden, geen inlogcodes. Je kunt niet internetbankieren. Dan ga je het niet redden in de maatschappij.”

Toen heb ik Stichting Lezen en Schrijven gebeld. Dat kende ik van prinses Lauretien. Ze hebben mij gekoppeld aan een lerares waar ik het heel goed mee kon vinden. 

Het heeft me heel veel gebracht. Door lezen en schrijven, is mijn wereld is opengegaan. Mijn horizon is verbreed. Ik durf meer en ben zelfverzekerder geworden. Ik ben onderdeel geworden van de maatschappij. Ik ben weer iemand. Daarvoor was ik niemand, vond ik zelf. Door wat ik allemaal doe, beleef en meemaak, ben ik een leuker mens geworden."

Over Jeen

Jeen doorbreekt de vooroordelen over laaggeletterde mensen. Hij is breed geïnteresseerd. Hij houdt van klassieke muziek en bloemschikken. Bezoekt musea en concerten. Mensen zijn na zijn verhaal altijd verrast dat hij laaggeletterd is. 

Taalheld 2022 Jeen Hofstra

Met zijn verhaal inspireert Jeen om vanuit het perspectief van de laaggeletterde te denken. Hij laat mensen in bun waarde. Hij geeft presentaties aan medewerkers voorschoolse educatie, leerkrachten basisscholen, studenten hogeschool, gemeenteambtenaren, zorgprofessionals en nieuwe medewerkers van de Stichting Lezen en Schrijven.  

Jeen is voorzitter van de ABC Fryslân en werkt gedetacheerd voor gemeente Heerenveen/DFM. Hij leest mee op leesbaarheid van teksten voor de gemeente, maar ook kinderdagverblijven, voedselbank, budgetgids en incassobureau. Hij werkte mee aan televisieprogramma's en documentaires, onder andere voor BNNVARA en gemeente Heerenveen.  En werd al veel geïnterviewd, onder meer in ‘Goedemorgen Nederland’ (NPO 1), de Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, Radio Noordwolde en door studenten journalistiek.

Jeen heeft veel meegemaakt en heeft daardoor een grote drang om met zijn ervaringen voor het voor andere beter te maken of te voorkomen. Dat doet hij ad rem en met humor. Hij heeft zich ten doel gesteld om toehoorders te laten inzien dat laaggeletterd zijn, betrekking heeft op de hele mens. 

Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving.