Open readspeaker blockpopup
Flair - Extra makkelijk te lezen
Deze Flair is er voor jonge vrouwen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit tijdschrift heeft een lager taalniveau en een eenvoudige vormgeving. Zo kunnen ook vrouwen die moeite hebben met lezen en schrijven dit blad lezen.
Lezen verrijkt iemands wereld. Helaas kan niet iedereen in Nederland goed genoeg lezen om te kunnen genieten van al het moois dat boeken en tijdschriften bieden. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Veel mensen pakken daarom niet snel een tijdschrift op om het te lezen. Samen met tijdschrift Flair brengen we daar verandering in met speciale editie: ‘Flair – Extra makkelijk te lezen’. De Nationale Postcode Loterij maakt deze speciale editie mogelijk.
Mensen die moeite hebben met lezen, zoals ik, lezen niet snel een tijdschrift. Artikelen hebben vaak te lange zinnen. Er zijn veel moeilijke woorden. Ik wil ook lekker op de bank genieten van mooie tijdschriften. Met deze Flair kan dat. Heerlijk!
– Gea Mulder, Taalheld 2024 en ervaringsdeskundige
Extra makkelijk
Flair – Extra makkelijk te lezen richt zich op vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. Het blad heeft een lager taalniveau (A2/B1) en een eenvoudige vormgeving. Er zijn artikelen over gezondheid, mode en psychologie. Er staan tips in voor leuke uitstapjes in Nederland. Bij het maken van het blad werkten we samen met ervaringsdeskundigen. Zij weten als geen ander wat ze willen lezen in een blad. Op hun verzoek staan er bijvoorbeeld meer woordpuzzels in. In deze speciale Flair is er ook aandacht voor de rol die jonge ouders/verzorgers hebben bij de taalontwikkeling van kinderen. Natuurlijk staan er in het blad ook persoonlijke verhalen van jonge vrouwen die moeite hadden met lezen en schrijven. Zoals Gea, die in juni van dit jaar de Taalheldenprijs 2024 kreeg van Stichting Lezen en Schrijven. Deze vrouwen vertellen niet alleen over de problemen die ze hadden in hun leven en in hun werk. Maar ook over de ommekeer na de taallessen. Hun wereld werd veel groter. Ze durven en kunnen meer te ondernemen, ze voelen zich gelukkiger. Die verhalen inspireren weer veel anderen. In het blad vinden lezers ook informatie waar ze zich kunnen aanmelden voor cursussen bij hen in de buurt.
Hoe te gebruiken
We sturen het blad naar onder meer bibliotheken, gemeenten, roc’s en Taalhuizen. Elke organisatie ontvangt 30 gratis exemplaren. Zij kunnen de Flair neerleggen op ontmoetingsplekken zoals een balie, leestafel of in een wachtruimte. De Flair is ook te gebruiken in een lessituatie. Docenten en vrijwilligers kunnen het blad gebruiken om te praten over onderwerpen zoals eten, mode en reizen én om te oefenen met lezen en schrijven.
Bekijk hier welke organisaties 30 exemplaren ontvangen:
Ontvangers van de Flair - Extra makkelijk te lezen
Wil je dat jouw organisatie van deze lijst wordt verwijderd? Stuur dan een mail naar info@lezenenschrijven.nl
Bestellen
Helaas is de voorraad van het blad ‘Flair – Extra makkelijk te lezen’ momenteel op. Houd onze website in de gaten voor updates of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Vragenlijst - ‘Flair - Extra makkelijk te lezen’
Ook dit jaar zijn we benieuwd naar de reacties op een speciale blad. Er zijn twee korte vragenlijsten: één voor de (laaggeletterde) lezers en één voor de gebruikers (zoals docenten en vrijwilligers).
Deze Flair geeft jonge vrouwen toegang tot inspirerende verhalen op een voor iedereen begrijpelijk niveau. Uiteraard met het gebruikelijke plezier van een tijdschrift: vrolijke foto’s, mode, reizen, winkelen en verhalen. Dat zorgt voor veel leesplezier!
– Hilmar Mulder, algemeen hoofdredacteur Flair, Libelle en Margriet
Eerdere edities
In 2022 en 2023 gaven we 'Extra makkelijk te lezen' edities uit van de Libelle. Hoofdredacteur Hilmar Mulder is trots op de samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. “Wij gunnen ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven Libelle-leesplezier. Met deze speciale edities kan iedereen die beter wil leren lezen en schrijven, ervaren hoe leuk en ontspannend het is om door een tijdschrift te bladeren. Onze eindredacteuren leerden in een cursus van de stichting hoe je teksten ‘hertaalt’ naar A2/B1-niveau (mbo). We pasten de vormgeving aan en we hebben de inhoud in overleg met een groep van ex-laaggeletterden bepaald.”
Vragen?
Neem contact op met een van onze adviseursNicole Schluep
Adviseur- Mail Nicole
- 06 237 37 007 06 237 37 007
Jan-Willem Heijkoop
Senior persvoorlichter/woordvoerder- Mail Jan-Willem
- 06 29 08 86 54 06 29 08 86 54