Schulden

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, hebben vaak ook financiële problemen. Neem bijvoorbeeld Eudia. Haar omgeving maakte misbruik van haar waardoor ze voor tienduizenden euro’s aan schulden had.

Sociaal werker Sher ziet hoe gebrekkige taalkennis en schulden samengaan. In Charlois en IJsselmonde helpt zij bewoners met het ontcijferen van de moeilijke brieven van de gemeente en de Belastingdienst. 

Loes bezoekt in deze aflevering ook S.V. Gio, opgericht door Giovanni van Bronckhorst, waar laaggeletterde, vaak in armoede opgroeiende Rotterdamse kinderen uit groep 7 en 8, niet alleen de basisvaardigheden krijgen bijgespijkerd, maar ook gecoachd worden in het hebben van meer zelfvertrouwen.

Laaggeletterdheid en financiële zelfredzaamheid

Voor veel hulpverleners en vrijwilligers is het een bekend beeld: cliënten met stapels ongeopende post. Voor laaggeletterden is het een extra grote uitdaging om rekeningen te begrijpen, toeslagen aan te vragen, overzicht van hun inkomsten en uitgaven te houden en de administratie bij te houden. Hierdoor kunnen ze (steeds verder) in de problemen komen. 

Voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen, is dus eigenlijk een voorwaarde om een stabiele financiële situatie te krijgen en te houden.

De statistieken zijn duidelijk: laaggeletterden hebben meer dan twee keer zoveel kans om ten minste één jaar onder de armoedegrens te leven in vergelijking met niet-laaggeletterden (19,0% tegenover 9,3%).

Wat doen wij?

Wij zetten ons ervoor in dat iedereen kan lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone. Want een samenleving waarin iedereen meedoet, daar hebben we allemaal wat aan.

Met verschillende projecten streven we ernaar meer mensen financieel zelfredzaam te maken. 

Ontdek hoe jij ook een verschil kunt maken. Start vandaag nog en leer de signalen van laaggeletterdheid herkennen.