Omdat ik moeite had met lezen en schrijven, durfde ik vroeger heel veel niet. Het is een soort beperking waar je niet voor uit durft te komen. Het doet zeer en maakt je heel gespannen. Omdat je niet open kunt zijn. Je schaamt je. Het maakt je heel klein. Ik heb vaak om hulp gevraagd, maar die heb ik niet gekregen.
Tijdens mijn reis naar Lourdes kwam daar verandering in. Ik had een kamergenoot en die tegen mij zei: "Ik kan jou wel helpen.” Ze wist een Taalhuis en daar ben ik naartoe gegaan.
Het heeft mij heel veel gebracht. Ik ben supertrots op mezelf. Waar ik nu sta en wie ik ben geworden. Dat ik zo ver ben gekomen door open te zijn. En hier mag zitten, daar ben ik gewoon super trots op.
Over Angela
Angela heeft zich jarenlang onzeker gevoelt over haar laaggeletterdheid. Angela is zelf ooit geïnspireerd door een filmpje met prinses Laurentien over laaggeletterdheid. Ze zag dat ze niet alleen was en daarna heeft ze de stap naar hulp durven zetten. Nu zet ze zich in om dit onderwerp bespreekbaar te maken in haar eigen gemeente.
Angela is eerlijk, oprecht en durft zich kwetsbaar op te stellen. Ze helpt graag anderen voordat ze aan zichtzelf denkt. Dat is wat Angela het allerliefst doet: mensen helpen. En dat doet ze ondanks dat ze het zelf erg spannend vindt. Ze stapt over haar eigen onzekerheid heen om andere mensen met hun onzekerheid te helpen.
Angela heeft meegedaan in een korte film. Daarin vertellen lokale ervaringsdeskundigen over hun laaggeletterdheid. En over wat het hen heeft gebracht door te werken aan hun basisvaardigheden. Door het delen van haar ervaring zorgt Angela ervoor dat mensen zich in haar verhaal kunnen herkennen. En zelf de moed vinden om de stap over die hoge drempel te durven zetten naar hulp.
Alle genomineerde Taalhelden in de categorie Cursist zijn laaggeletterd in hun moedertaal. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen aan de samenleving.