Open readspeaker blockpopup
Vergroot de duurzame inzetbaarheid van medewerkers met Voel je goed!
Medewerkers die zich lichamelijk en geestelijk goed voelen, kunnen zich beter ontwikkelen. Daarom besteden steeds meer SW-bedrijven (Sociale Werkvoorziening) aandacht aan duurzame inzetbaarheid. Onder andere met Voel je goed!, een aanpak voor volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal. WVS, Wedeka Bedrijven en de EMCO-groep vertellen over deze bewezen werkzame en erkende aanpak.
“Voel je goed! is vast onderdeel van ons opleidingsaanbod.”
Duurzame inzetbaarheid is een hot topic binnen veel SW-bedrijven. Vitaliteit en gezondheid krijgen steeds vaker een structurele plek binnen de organisatie. Een interventie die hier perfect bij aansluit is Voel je goed!, een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden door een vrijwilliger. Altijd in eenvoudige taal en met als doel deelnemers een gezonder gevoel en een gezonder gewicht te geven. Daarnaast worden deelnemers geënthousiasmeerd om door te gaan met nog beter leren lezen, schrijven en rekenen en digitale vaardigheden te ontwikkelen. Sinds de start in 2017 volgden ruim duizend deelnemers de aanpak. Daaronder zijn een paar honderd medewerkers van SW-bedrijven.
Voor mensen met beperkte taal- en gezondheidsvaardigheden
Een van de belangrijkste redenen voor WVS, Wedeka Bedrijven en de EMCO-groep om Voel je goed! in te zetten, is omdat het programma specifiek is ontwikkeld voor mensen met beperkte taal- en gezondheidsvaardigheden. Bij Wedeka startten ze al in 2018. Het programma loopt nu nog en inmiddels deden al ruim zestig medewerkers mee. De EMCO-groep startte in 2021 met drie groepen van in totaal 28 deelnemers. WVS voerde in 2022 een eerste pilot met zeven deelnemers uit en rolt de aanpak nu verder uit binnen de organisatie. Soms pakte de afdeling Opleidingen de organisatie op en soms Personeel & Organisatie. Ingrid van Meel, coördinator duurzame inzetbaarheid bij WVS: “Voel je goed! is heel speels en aantrekkelijk. Binnen onze organisatie was daardoor iedereen direct enthousiast. De landelijk projectleider van Stichting Lezen en Schrijven begeleidde me goed bij de opstart. Om deelnemers te werven creëerden we eerst bewustwording onder medewerkers met een fittest. Daarna hingen we onder andere posters op en deelden we flyers uit. We organiseerden een voorlichtingsbijeenkomst en leidinggevenden spraken potentiële deelnemers persoonlijk aan. Vooral dat laatste bleek heel effectief.”
Vrijwilligers die bij jouw organisatie passen
Om Voel je goed! aan te kunnen bieden regelen de SW-bedrijven zelf vrijwilligers. Of dat mensen van binnen of buiten de organisatie zijn, verschilt per bedrijf. Wiesje Suelmann, opleidingsfunctionaris bij de EMCO-groep: “Bij ons verzorgen personeelsconsulenten, afdelingschefs en een medewerker van de afdeling Opleidingen de lessen. Daardoor zijn de lijnen kort en kunnen we snel schakelen. En het is leuk om professionals en medewerkers eens in een andere setting samen bezig te zien.” Bij WVS werkt het inzetten van collega’s als vrijwilliger goed omdat dat voor de deelnemers vertrouwd voelt. Bij Wedeka was het juist andersom. Anne-Marie Van Zanten, opleidingsadviseur bij Wedeka: “Onze medewerkers voelen zich juist minder prettig bij begeleiding door iemand van de eigen organisatie. Stichting Lezen en Schrijven helpt ons daarom bij het vinden van externe vrijwilligers.”
Mooie resultaten
Voel je goed! leverde voor de deelnemers van alle SW-bedrijven mooie resultaten op. Ze verbeterden hun gezondheidsvaardigheden en verloren gewicht. Sommigen gaan zelfstandig door met consulten bij de diëtist en anderen beginnen met een taalcursus omdat ze zo enthousiast worden van het leren. De inzet van Voel je goed! heeft ook een positief effect op de arbeidstevredenheid, het leerwerkklimaat, het werkplezier en de werkbeleving van de deelnemers én de interne vrijwilligers. Maar het is vooral het begin van een langdurige investering in medewerkers. Ingrid: “Gezondheidsveranderingen zijn doorgaans niet in vier tot zes weken gerealiseerd. Die vragen over een langere periode aandacht. We moeten er voortdurend samen mee bezig zijn.” Wiesje adviseert daarom: “Werk samen met buurtsportcoaches, sportscholen, buurthuizen of verenigingen. En denk voordat je met Voel je goed! begint al na over hoe het structureel binnen jouw organisatie past. Want dan bereik je het grootste effect.”
Ook binnen jouw SW-bedrijf met Voel je goed! aan de slag? Lees hier meer informatie en/of neem contact op met Linda Hageman, landelijk projectleider Voel je goed! bij Stichting Lezen en Schrijven.
Meer weten over de aanpak en resultaten van Voel je goed! bij leerwerkbedrijf WVS? Lees dan het praktijkvoorbeeld.
Vragen?
Linda Hageman
Senior Adviseur- Mail Linda
- 06 15551867 06 15551867